Springen naar inhoud

Chloorgehalte bepalen in zwembadwater


 • Log in om te kunnen reageren

#1

shasala

  shasala


 • 0 - 25 berichten
 • 3 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 25 oktober 2007 - 15:32

Hallo allemaal!

Wij hadden even een klein vraagje, omdat we er zelf niet echt uitkomen.
Voor scheikunde moeten wij een PO maken, en nu hebben wij gekozen voor het aantonen van het chloorgehalte in zwembadwater.
Maar nu is onze proef dus mislukt en we weten niet waarom. Dit is wat we hebben gedaan:
We hebben eerst bij zwembadwater kaliumjodide gedaan om te zorgen dat later het vrije chloor (gas) niet zou ontsnappen. Daarna hebben we er een zwavelzuuroplossing bij gedaan. Bij dit mengsel hebben zetmeel gedaan, zodat het paars zou kleuren maar dat is niet gebeurd.

Heeft iemand een idee wat er fout gegaan zou kunnen zijn?

We hebben de proef al geprobeerd met verschillende hoeveelheden en we hebben het ook geprobeerd met sterker chloor, omdat we dachten dat misschien het chloor in zwembadwater te weinig zou zijn. Maar de proef is nog steeds niet gelukt. De stoffen kloppen als het goed is wel en de hoeveelheden ook. Zelf denken we dat we misschien een reactie over het hoofd hebben gezien, maar we kunnen er zelf niet opkomen.

Alvast bedankt!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

shasala

  shasala


 • 0 - 25 berichten
 • 3 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 25 oktober 2007 - 16:42

kunnen mensen aub niet alleen lezen maar ook antwoorden als ze een idee hebben, er zit nogal spoed achter!
alvast heel erg bedankt!

#3

Klintersaas

  Klintersaas


 • >5k berichten
 • 8614 berichten
 • VIP

Geplaatst op 25 oktober 2007 - 16:51

Allereerst raad ik je aan om eens een kijkje te nemen in onze regels. Bumpen (= het posten van een inhoudloos bericht met als bedoeling om een topic opnieuw onder de aandacht te brengen) is namelijk niet toegestaan. Bovendien is wat je doet nogal onbeleefd. Iedereen heeft evenveel recht op aandacht.

Om terug te komen op jouw vraag:

Hier staat dezelfde proef beschreven en ook hier werd er eerst geen paarse verkleuring waargenomen:

Allereerst hebben we daarna het afgemeten zwembadwater in de erlenmeyer gedaan en de randen schoongespoten met demiwater, zodat we er zeker van waren dat alle aanwezige chloor meereageerde. Daarna hebben we, zoals in het werkplan stond, eerst de 30 ml zwavelzuur en daarna meteen de 60 ml kaliumjodide toegevoegd, zodat er geen chloorgas zou ontwijken. Om het aanwezige jood aan te tonen hebben we er wat stijfselwater bijgedaan. De oplossing zou dan paars moeten worden. Dit gebeurde helaas niet en we hebben de proef tot hier nogmaals gedaan, ook toen werd na toevoeging van het stijfselwater de oplossing niet paars.Blijkbaar zat er ergens iets fout, de TOA zei ook dat als je zuur zou toevoegen aan het zwembadwater, je het vrijkomende chloorgas goed zou moeten kunnen ruiken. Na dit een paar keer geprobeerd te hebben, rook je steeds geen chloor. We zijn toen allerlei literatuur gaan bekijken om te onderzoeken of we wel goed zaten. We kwamen een oud scheikundeboek tegen waar precies dezelfde proef in stond beschreven. Ook hier werd gewerkt met zwavelzuur en kaliumjodide, het verschil was dat ze in deze proef eerst het kaliumjodide en daarna het zuur toevoegde, zodat je er zeker van bent dat het geen chloorgas verdwijnt. Er zijn dan namelijk eerst jodide-ionen aanwezig en daarna wordt er pas chloorgas gevormd, zodat dat chloor meteen weg kan reageren met de al aanwezige jodide-ionen. Ook werden er bij die proef geen bepaalde molariteiten van het zuur en de kaliumjodide gegeven en moest er dus gewerkt worden met de standaardmolariteiten die we ook in de klas gebruiken.
We hebben besloten om toen de proef op de aangegeven manier uit het oude scheikundeboek uit te voeren en we hebben in plaats van 100 ml zwembadwater 50 ml gebruikt, dat was makkelijker te hanteren bij de titratie. De molariteit van het zwavelzuur hebben we 2 M genomen en de molariteit van het kaliumjodide werd 0,1 M. De werkwijze bleef verder hetzelfde, ook hier hebben we eerst de hoeveelheden van de stoffen afgemeten namelijk 10 ml kaliumjodide en 4 ml zwavelzuur en daarna 50 ml zwembadwater in een erlenmeyer gedaan en de rand schoongespoten met demiwater. Toen hebben we dus eerst het kaliumjodide toegevoegd en daarna het zwavelzuur. Na het toevoegen van 4 ml stijfselwater werd de oplossing wel paars en hebben we kunnen titreren met thiosulfaat. Voor de eerste titratie hadden we 17,4 ml thiosulfaat nodig en voor de tweede 14,2 ml. Omdat er nogal een groot verschil zat tussen deze twee hoeveelheden, hebben we de titratie nog tweemaal uitgevoerd. Daar hadden we respectievelijk 14,3 ml, 13,9 ml en 14,1 ml thiosulfaat voor nodig.

Geloof niet alles wat je leest.

Heb jij verstand van PHP? Word Technicus en help mee om Wetenschapsforum nog beter te maken!


#4

shasala

  shasala


 • 0 - 25 berichten
 • 3 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 25 oktober 2007 - 17:40

sorry, ik wist het niet!
bedankt voor je hulp, alleen ik kom er nu nog niet uit. Volgens deze tekst is de oplossing om éerst Kaliumjodide toe te voegen, en dan pas zwavelzuur. Dit hebben wij al gedaan toen we het experiment deden, en nog kleurde het niet paars, zou het misschien kunnen zijn dat de verkleuring heel langzaam optreedt en wij te kort hebben gewacht?

#5

Klintersaas

  Klintersaas


 • >5k berichten
 • 8614 berichten
 • VIP

Geplaatst op 25 oktober 2007 - 17:53

Ik weet uiteraard niet hoe lang je gewacht hebt, maar dat lijkt me sterk.

Misschien bevatte het zwembadwater uit jouw staal geen chloor in de vorm van natriumhypochloriet.

Veranderd door Klintersaas, 25 oktober 2007 - 17:54

Geloof niet alles wat je leest.

Heb jij verstand van PHP? Word Technicus en help mee om Wetenschapsforum nog beter te maken!


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures