Springen naar inhoud

De vuurtoren van neandertal


 • Log in om te kunnen reageren

#1

PdeJongh

  PdeJongh


 • >1k berichten
 • 2005 berichten
 • VIP

Geplaatst op 28 oktober 2007 - 12:27

De Nijmeegse hoogleraar Bart Kiemeney heeft samen met collega’s van het IJslandse bedrijf deCODE vier nieuwe gebieden in het menselijk DNA geďdentificeerd die met de haar- en oogkleur te maken hebben. Aan het DNA van een willekeurige verdachte kun je voortaan redelijk goed zien of hij rood haar en blauwe ogen heeft, zo claimen de onderzoekers in Nature Genetics.

Lees meer... C2W
Lees meer... NRC
...verhit de dichloormono-oxide tot 277 graden Celcius en geniet van het effect...

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Grasduiner

  Grasduiner


 • >25 berichten
 • 94 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 29 oktober 2007 - 08:41

Neanderthaler was blank met rood haarDoor Hendrik Spiering


Rotterdam, 27 okt. Neanderthalers hadden hoogstwaarschijnlijk een blanke huid en rossig haar. Dit blijkt uit Neanderthal-DNA dat is gevonden in twee botten van deze ongeveer 30.000 jaar geleden uitgestorven naaste verwant van de moderne mens.
Hedendaagse roodharigen.
Het onderzoek door een internationaal team van specialisten is deze week vervroegd gepubliceerd door Science (Sciencexpress, 25 oktober).De genetici zijn er in geslaagd uit beide botten (een uit het Italiaanse Monti Lessini en een uit het Spaanse El Sidron) cruciale delen van het gen MC1R te isoleren. MC1R is belangrijk voor huidskleur en haarkleur. Een verminderde werkzaamheid van het gen door een mutatie zorgt voor een blanke huid en rood haar zoals relatief veel voorkomt bij Europeanen. Hoe blank en hoe rossig ze zijn hangt af van welk ander allel ze in hun genoom hebben: heterozygoten (met twee verschillende genvarianten) zijn donkerder dan homozygoten (met alleen het gemuteerde gen).

Lees meer:

NRC, 27 oktober


Oud nieuws, want men weet al tientallenjaren dat Neanderthalers door de vrouwen, via blaaspijpjes, besproeid werden met een donkere verf die onzichtbaar is op getinte en zwarte huid.

Toevallig heb ik veel over de Neanderthaler gelezen, en dat ze rood haar hebben is wel nieuw voor mij.

Overigens zijn Neanderthalers veel intelligenter. Zo waren ze zeer waarschijnlijk religieus. Ze begroeven hun doden met geschenken en hun hoofd in een bepaalde richting. Ook zijn er sporen gevonden van bloemen bij opgegraven Neanderthalers, die veelal begraven werden in holen of onder rotsen. Het feit dat ze over het bovennatuurlijke konden nadenken duidt er op dat ze over zichzelf kunnen nadenken.

#3

Grasduiner

  Grasduiner


 • >25 berichten
 • 94 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 29 oktober 2007 - 08:43

Het is al langer bekend dat Neanderthalers blank waren.

Via blaaspijpjes werden mannen door vrouwen besproeid met donkerkleurig verf, die onzichtbaar is op een getinte of zwarte huid.
Dat Neanderthalers ook rood haar hebben is wel nieuw voor mij!

#4

DePurpereWolf

  DePurpereWolf


 • >5k berichten
 • 9240 berichten
 • VIP

Geplaatst op 30 oktober 2007 - 11:36

de methode van blaaspijpjes is echter niet zo'n wetenschappelijk bewijs dan de analyze van het DNA.

Dat is ook de nieuwswaarde van dit bericht, dat men via oude botten kan zien welke huidskleur neanderthalers hadden.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures