Springen naar inhoud

Door vormfout geen wettelijke basis voor hechtenis


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Ger

  Ger


 • >5k berichten
 • 16593 berichten
 • Technicus

Geplaatst op 31 oktober 2007 - 11:31

Vorige week heeft het bestuur van de rechtbank s-Hertogenbosch ontdekt dat onlangs in een aantal strafzaken door een meervoudige kamer vonnis is gewezen, terwijl een van de leden formeel nog niet tot rechter-plaatsvervanger is benoemd. De betrokkene is in het kader van de opleiding tot rechter tijdelijk (ten behoeve van een andere rechtbank) werkzaam bij de rechtbank s-Hertogenbosch. In de opleiding tot rechter is het gebruikelijk om als rechter-plaatsvervanger deel te nemen aan meervoudige kamerzittingen. Daarvoor is het vereist dat de betrokkene formeel is benoemd tot rechter-plaatsvervanger. Het gerechtsbestuur is ten gevolge van een misverstand ervan uit gegaan dat de benoeming al had plaatsgevonden toen betrokkene zitting nam in de meervoudige kamer van de rechtbank s-Hertogenbosch. De rechtbank heeft verzuimd om dat te controleren.
Het gaat om in totaal veertig zaken die in de periode van 1 september tot 18 oktober jongstleden zijn behandeld. In 14 gevallen heeft de rechtbank vonnis gewezen, in de andere zaken is dat nog niet gebeurd. In de zaken waarin hoger beroep is ingesteld, is het aan het gerechtshof s-Hertogenbosch om een beslissing te nemen over wat met die zaken moet gebeuren. In de zaken die inmiddels onherroepelijk zijn geworden, is het aan het Openbaar Ministerie en/of de verdediging om al dan niet actie te ondernemen.

Gisteren heeft de raadkamer van de rechtbank s-Hertogenbosch, samengesteld uit drie rechters en een griffier van de rechtbank Arnhem, zich gebogen over zes zaken waarbij de niet-benoemde rechter betrokken was. Zij komt tot het oordeel dat deze verdachten niet langer in voorarrest mogen blijven.

De reden daarvan is de dat in een rechtsstaat als Nederland men slechts kan worden vastgehouden indien daarvoor een wettelijke basis bestaat. Dit staat onder andere in het Europese verdrag voor de rechten van de mens, in de Grondwet en in het Wetboek van strafvordering. Dat de verdachten worden vermoed betrokken te zijn bij een ernstig misdrijf (o.a. verkrachting, gewapende overval) en dat het maatschappelijk onwenselijk is dat zij in vrijheid komen, doet aan dit grondrecht niet af.

De vorderingen die de officier van justitie gisteren heeft gedaan om verdachten opnieuw gevangen te nemen, kon de raadkamer niet honoreren, omdat de wet daar in deze situatie niet in voorziet.

De beslissing van de raadkamer betekent dat de verdachten de verdere behandeling van hun strafzaak in vrijheid kunnen afwachten.

Bron: Rechtennieuws.nl (samengestelde bewerking van 2 artikelen)
"Knowledge speaks, but wisdom listens."
- Jimi Hendrix -

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

TheLaw

  TheLaw


 • >250 berichten
 • 375 berichten
 • VIP

Geplaatst op 31 oktober 2007 - 15:52

De beslissing van de raadkamer betekent dat de verdachten de verdere behandeling van hun strafzaak in vrijheid kunnen afwachten.


Het Openbaar Ministerie probeert dit momenteel wel te voorkomen, omdat het om vrij ernstige zaken gaat. Ze hebben dan ook beroep aangetekend tegen het besluit de verdachten vrij te laten.

#3

Ger

  Ger


 • >5k berichten
 • 16593 berichten
 • Technicus

Geplaatst op 31 oktober 2007 - 22:18

En dat stond dan weer niet in het nieuwsbericht. :D
Op welke gronden gaan ze dan in beroep? Zover ik het begreep heeft de raadkamer de ernst van de delicten waar de personen van worden verdacht wel in overweging genomen, maar geven ze aan dat het grondrecht prevaleert.
"Knowledge speaks, but wisdom listens."
- Jimi Hendrix -

#4

TheLaw

  TheLaw


 • >250 berichten
 • 375 berichten
 • VIP

Geplaatst op 01 november 2007 - 10:14

Het OM vond het maatschappelijk onverantwoord om deze mensen vrij te laten. Een wettelijke basis om dit te bewerkstelligen is er volgens het OM wel, ze hebben echter (nog) niet gezegd welke...

update:
Er zijn op dit moment toch 6 verdachten vrijgelaten, maar deze zullen in afwachting van hun nieuwe zaak 'hinderlijk gevolgd worden'. Dit om eventuele confrontaties met slachtoffers te voorkomen.

#5

TheLaw

  TheLaw


 • >250 berichten
 • 375 berichten
 • VIP

Geplaatst op 07 november 2007 - 17:03

Update:

Twee van acht verdachten die vorige week werden vrijgelaten omdat hun voorlopige hechtenis was opgelegd door een onbevoegde rechter van de rechtbank in Den Bosch, zijn spoorloos.

De politie heeft het duo nog niet kunnen vinden nadat het gerechtshof in Den Bosch dinsdag had bepaald dat ze weer mogen worden vastgezet, zei een justitiewoordvoerder woensdag.

Het gaat om een 59-jarige ontuchtpleger uit Eindhoven die volgens zijn advocaat sucidaal is en een 27-jarige Eindhovenaar verdacht van een gewapende overval en een verkrachting. Ze kwamen ook niet opdagen bij de voortgang van hun rechtszaak woensdagochtend, zoals justitie nog hoopte.

Derde verdachte

Ook een derde verdachte kon dinsdag niet direct worden opgespoord maar zijn voorlopige hechtenis werd woensdag door de rechter opgeheven omdat geen ernstige bezwaren meer bestaan tegen zijn vrijheid.

Persofficier Mariska Wijnbelt verklaarde dat de politie actief op zoek is naar het voortvluchtige duo. "Het heeft hoge prioriteit en er is capaciteit vrijgemaakt." Details over de klopjacht, geeft justitie niet. Een extra opsporingsbericht behoort nog tot de mogelijkheden, aldus Wijnbelt.

Gewurgd

Een 24-jarige vrouw uit Vlijmen die heeft bekend dat ze haar vriend heeft gewurgd kon dinsdagavond direct worden gearresteerd. De rechtbank bepaalde woensdag dat haar zaak 6 december verdergaat.

Een verdachte zat alweer vast in verband met een ander delict en de advocaten van drie minderjarige verdachten hebben toegezegd dat hun klantjes woensdag komen opdagen.

[Bron: www.nu.nl]

#6

Ger

  Ger


 • >5k berichten
 • 16593 berichten
 • Technicus

Geplaatst op 07 november 2007 - 18:16

Mede-update:

Op dinsdag 6 november 2007 heeft het gerechtshof in s-Hertogenbosch in raadkamer een beslissing genomen inzake de voorlopige hechtenis van een aantal verdachten uit de strafzaken waarin mede door een onbevoegde rechter van de rechtbank s-Hertogenbosch een beslissing was genomen. Eerder had een andere strafkamer van de rechtbank als gevolg van deze fout deze verdachten onmiddellijk in vrijheid gesteld.

Het hof is van oordeel dat een beslissing van de meervoudige kamer van de rechtbank waarin n van de leden niet de hoedanigheid van rechter heeft, toch een uitspraak van een rechterlijk college is.
Een gevolg hiervan is dat in tegenstelling tot wat de rechtbank eerder oordeelde ook de eerder aan verdachten opgelegde voorlopige hechtenis gewoon in stand behoort te blijven.

Oordelend over deze voorlopige hechtenis heeft het hof nadrukkelijk overwogen dat de verdenking en gronden voor deze voorlopige hechtenis nog onverkort aanwezig zijn. Ook de bijzondere situatie die is ontstaan doordat bij de rechtbank deze fout in de berechting is gemaakt, leidt er niet toe dat de verdachte daarvan zoveel nadeel heeft ondervonden dat om die reden de voorlopige hechtenis (alsnog) moet worden opgeheven. In dit verband heeft het hof gewezen op het maatschappelijk belang van de voortduring van de voorlopige hechtenis bij dit soort ernstige misdrijven.

Het hof vernietigt de beschikking van de raadkamer van de rechtbank s-Hertogenbosch in deze vier zaken.


Bron: Rechtennnieuws.nl
"Knowledge speaks, but wisdom listens."
- Jimi Hendrix -

#7

Ger

  Ger


 • >5k berichten
 • 16593 berichten
 • Technicus

Geplaatst op 08 november 2007 - 16:25

The story continues:

Het gerechtshof in 's-Hertogenbosch heeft bepaald dat de vonnissen toch rechterlijke beslissingen zijn. De vonnissen behouden hun rechtskracht totdat zij door een hogere rechter zijn vernietigd. Het is niet zo dat zij als niet-bestaand moeten worden beschouwd. Als gevolg van het gebrek in de vonnissen moeten zij wel vernietigd worden. Dat heeft het hof dan ook gedaan.

In tien van de elf zaken heeft de advocaat-generaal en/of de verdediging verzocht de zaak terug te wijzen naar de rechtbank om de zaak opnieuw te berechten. Het hof heeft aldus beslist. In n zaak hebben de advocaat-generaal en de verdediging een dergelijk verzoek niet gedaan. Deze zaak zal op een later tijdstip door het gerechtshof inhoudelijk worden behandeld.

Lees het complete artikel op Rechtennieuws.nl
"Knowledge speaks, but wisdom listens."
- Jimi Hendrix -

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures