Springen naar inhoud

Wiskundig bewijs am en fm


 • Log in om te kunnen reageren

#1

ntstudent

  ntstudent


 • >250 berichten
 • 577 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 november 2007 - 12:13

Hallo allemaal,

Ik heb voor mijn profielwerkstuk een een vraag over wiskundige bewijzen van modulaties. Bij AM schuilt een wiskundig bewijs dat de twee zijbanden weer samen een bepaalde frequentie vormen die typerend is voor die zending. Bij FM geldt precies hetzelfde. Ook deze heeft een bepaald wiskundig bewijs. Op DEZE site hebben ze het hierover.

AM:

Men kan wiskundig aantonen dat bij amplitudemodulatie niet alleen de draaggolf uitgezonden wordt, maar ten gevolge van de modulatie ook zogenoemde zijbanden, waarvan de frequenties aan weerszijden van de draaggolf in het frequentiespectrum gelegen zijn.


en FM:

Wiskundig kan men berekenen dat ook bij het uitzenden van FM niet alleen de gemoduleerde draaggolffrequentie wordt uitgezonden, maar een heleboel zijbandjes, die aan weerszijden van de draaggolf liggen


Alvast bedankt voor de bewijzen..

Greetx,
TK
To invent something you need to see what everyone sees, do what everybody does and think that nobody has though of.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Mark-123

  Mark-123


 • >25 berichten
 • 98 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 november 2007 - 13:34

Wat bedoel je precies met je bewijzen?

In de beide quotes die je geeft praten ze over het spectrum van een AM-gemoduleerd signaal en een FM-gemoduleerd signaal. Wil je wiskundig afleiden wat het spectrum van een AM en FM signaal is? Dat kan wel, maar is niet zo heel eenvoudig. Voor AM moet het nog wel lukken met VWO wiskunde. Je kunt onder andere hier vinden hoe ze dat doen:

http://en.wikipedia....tude_modulation

Voor FM echter, wordt het al wat lastiger. Hier komen Bessel-functies aan te pas. Hier kun je iets meer vinden:

http://en.wikipedia.org/wiki/FM

Als je een wat completer verhaal zoekt, inclusief bewijzen, dan verwijs ik je naar het boek van Couch: Digital and analog communication systems. Vast wel ergens te krijgen in een (universiteits)-bibliotheek.

Mark

PS: leuk onderwerp voor je PW!

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures