Springen naar inhoud

Meten van de fotosynthese


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Mistique

  Mistique


 • 0 - 25 berichten
 • 12 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 14 november 2007 - 07:58

We hebben laatst een practicum gedaan om de mate van fotosynthese te meten. Dit is gedaan volgens deze methode: http://www.bioplek.o...osynthese1.html


In die werkwijze staat vermeld dat je NaHCO3 (natriumwaterstofcarbonaat) moet toevoegen aan het water waar het plantje inzit.

Nou is mijn vraag waarom ze dat gedaan hebben? Heeft het misschien te maken met dat de oplossing enigszins basisch wordt? Op aquariumforums zeggen ze dat een pH-waarde iets onder de 7 gewenst is. Waarom precies, wordt niet vermeld. Kan het zo zijn dat dat het pH-optimum is dat de plant stoffen opneemt en afgeeft?

Veranderd door Mistique, 14 november 2007 - 07:59


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 46343 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 14 november 2007 - 08:52

In die werkwijze staat vermeld dat je NaHCO3 (natriumwaterstofcarbonaat) moet toevoegen aan het water waar het plantje inzit.

Nou is mijn vraag waarom ze dat gedaan hebben? Heeft het misschien te maken met dat de oplossing enigszins basisch wordt?


het antwoord staat letterlijk in die handleiding:

Doe het goede takje in een wijde reageerbuis met water waaraan enkel druppels NaHCO3 (natriumwaterstofcarbonaat) is toegevoegd. Hierdoor komt extra CO2 in het water, of gebruik Spa waaruit de gasbelletjes verdwenen zijn (anders verwar je ze met de zuurstofbelletjes.

Als je een proef gaat doen waarbij je (direct of indirect) het CO2-verbruik gaat meten (tellen van belletjes) mag er uiteraard tijdens je proef geen gebrek aan CO2 in het water gaan ontstaan.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures