Springen naar inhoud

Valentie-elektronen


 • Log in om te kunnen reageren

#1

steve

  steve


 • >100 berichten
 • 247 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 november 2007 - 00:05

Zou iemand me kunnen uitleggen hoe je kan weten wat de valentie-elektronen van elementen uit de Bgroepen zijn in het PSE? bv van ijzer, van de a-groepen neem ik gewoonlijk het groepsnummer en neem aan dat dat het aantal valentie-elektronen is. Ik dacht dat ik bij ijzer via de elektronenconfiguratiemethode van (1sē 2sē....) moest doen, maar dan kom ik uit bij [Ar] 3d^6 4sē, ik dacht dus dat zijn dan 2valentie-elektronen, maar blijkbaar heeft Fe er 7, hoe komt dit en hoe bepaal je die valentie-elektronen dan?

gr
steve

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

oscar2

  oscar2


 • >250 berichten
 • 271 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 november 2007 - 09:16

Hoi Steve,

Bij grotere atomen is het inderdaad minder eenvoudig. In principe zijn valentieelectronen de electronen in de buitenste (gedeeltelijk gevulde) schil. Die electronen hebben een veel hogere energie dan de anderen en zijn dus makkelijker van het atoom te verwijderen.
Maar bij grotere atomen is de situatie minder duidelijk. De electronen in de verschillende subschillen (s,p,d,f) hebben een verschillende energie. Die verschillen worden zelfs groter dan de energieverschillen tussen de schillen. Dit verklaart b.v. waarom K een electron in de 4s schil heeft terwijl de 3d schil nog leeg is.
Het is dus niet meteen duidelijk wat de energie is van de 8 electeronen in de 3d en 4s schil. Bovendien beinvloeden die electronen elkaar ook nog eens. Dus, als je electronenen van het atoom verwijderd veranderen de schillen ook.
Kortom, het achterhalen van de valentie van dergeljke atomen is niet triviaal.

#3

steve

  steve


 • >100 berichten
 • 247 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 november 2007 - 16:55

Dat valt wel tegen, ik moest namelijk een oefenig maken waarin ik e lewisformule van een molecule waarin Fe voortkomt moest uitschrijven. Daarvoor gebruiken we een methode waarbij je eerst het totaal aantal valentie-elektronen moet weten, en daarna het lewisgetal moet berekenen. Maar als je die valentie-elektronen niet kan weten zit ik wel wat vast.

#4

physicalattraction

  physicalattraction


 • >1k berichten
 • 3254 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 22 november 2007 - 17:22

Op Web Elements kun je van elk element de elektronische configuratie bekijken. Klik eerst op een element en vervolgens aan de linkerkant onder "electronic properties" op "electronic configuration". Je ziet dan de relatieve energie van de verschillende levels en welke levels gevuld zijn. Je ziet hier bijvoorbeeld dat je gelijk hebt met je elektronenconfiguratie van ijzer. Ik ken de definitie van valentie-elektronen trouwens niet goed genoeg om te zeggen of Fe dan twee valentie-elektronen (de twee in de 4s schil), zes valentie-elektronen (de zes in de 3d schil, die hoger in energie ligt) of acht valentie-elektronen (de zes in de 3d schil en de twee in de 4s schil, daar zij allen interactie aan kunnen gaan met andere atomen) heeft. Maar ik zie niet in wat men bedoelt als men zegt dat Fe 7 valentie-elektronen heeft, waarschijnlijk is er meer informatie gegeven in je opdracht.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures