Springen naar inhoud

Profielwerkstuk over zonnecellen


 • Log in om te kunnen reageren

#1

sharon16

  sharon16


 • 0 - 25 berichten
 • 1 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 22 november 2007 - 19:15

Hoi,

Ik doe samen met een vriendin van mij ons profielwerkstuk over zonnecellen. We zijn onlangs een aantal dagen wezen kijken in een fabriek in Duitsland (Q-Cells). Dit was met nog 5 andere leerlingen. Nu hebben we de taken verdeeld en ik moet samen met mijn vriendin het praktische, technische gedeelte doen. De opdracht is om een zonnecelmodule te bouwen en hiervan het rendement te berekenen. Wij weten alleen niet hoe we het rendement van zo'n module uit zouden moeten rekenen. Zo'n module moet die aangesloten worden op gelijk- of wisselspanning? Wil iemand ons misschien helpen?

Alvast Bedankt

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

meijuh

  meijuh


 • >100 berichten
 • 202 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 22 november 2007 - 20:07

Ik heb dit zelf ook eens gedaan. Zeer waarschijnlijk moet je hem op wisselspannig aansluiten. Je meet het vermogen van deze zonnepaneel dat deze geeft. Ook reken je de oppervlakte uit van de zonnepaneel. Stel dat je nu een 80 watt peertje gebruikt, hiervan bekijk je hoeveel % deze daadwerkelijk in licht uitzendt. Je meet de afstand tussen het peertje en de zonnecel, hiermee kun je de oppervlakte van de bol uitrekenen. Je berekent het percentage oppervlakte van de zonnepaneel tov de oppervlakte van de bol.

Je kunt nu berekenen hoeveel watt energie de zonnecel opvangt. Meer zeg ik niet:)

succes

#3

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 46339 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 22 november 2007 - 20:32

Zo'n module moet die aangesloten worden op gelijk- of wisselspanning? Wil iemand ons misschien helpen?

Geen idee wat je hier bedoelt met "module", maar als het gaat om een setje zonnecellen zonder meer, dan moet je die niet aansluiten op wissel-of gelijkspanning. Die dingen zijn toch bedoeld om zélf spanning te leveren, nietwaar? En dat zal (tenzij er allerlei omvorm-elektronica in die "module" toegevoegd zit) altijd een gelijkspanning zijn.

Wat betreft het rendement, dat is een kwestie van η = (nuttige energie uit / energie in) x 100%.

OM je "energie in" te bepalen zul je haast wel gebruik moeten maken van een lichtintensiteitsmeter ( met een schaal in W/m˛ ) of van een of andere lamp waarvan dat soort gegevens exact bekend zijn, en waarvan je de instraling op je cel dus kunt berekenen zoals Meijuh dat aangaf.

Tenslotte zul je moeten gaan meten hoeveel energie eruit komt. Hier heb je wat ronde cijfers en wat ideetjes misschien om dat op een min of meer gestandardiseerde manier te doen.
http://www.solaracce...oom-almanak.php
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures