Springen naar inhoud

Bilinear interpoleren


 • Log in om te kunnen reageren

#1

RJV

  RJV


 • 0 - 25 berichten
 • 4 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 29 november 2007 - 10:29

Hoi,

Ik probeer meetresultaten welke een functie zijn van 2 variabelen te interpoleren. In de meeste instructies voor bilinear interpoleren gaat men uit van een "data-vierkant" rondom de te vinden waarde. Bijvoorbeeld de beschrijving op Wikipedia, http://en.wikipedia.org/wiki/Bilinear_interpolation, hier wordt gewerkt met x1, x2, y1 en y2; 4 coordinaten voor de 4 variabelen. Ik heb 8 variabelen: x1-4 en y1-4.
Weet iemand misschien hoe hiermee te handelen?

Thanks ;) - RJ

Veranderd door RJV, 29 november 2007 - 10:30


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Rogier

  Rogier


 • >5k berichten
 • 5679 berichten
 • VIP

Geplaatst op 29 november 2007 - 11:10

Dan kun je bicubic (Nederlands: bicubisch, maar die term wordt niet vaak gebruikt) interpoleren.

Bij bilinear construeer je een lineaire functie die door de twee bekende punten gaat, en die kun je dan evalueren op tussenliggende punten. Bij bicubic construeer je een derdemachtsfunctie f(x)=ax3+bx2+cx+d die door allevier de punten gaat. Die kun je dan evalueren op punten tussen x2 en x3 (daarbuiten kan ook, maar dan kun je beter de veelterm nemen die daar omheen gecentreerd is).

Dit is één manier, je kunt ook andere eisen op de derdemachtsfunctie leggen dan dat hij door de 4 bekende punten gaat, bijvoorbeeld dat hij door de twee middelste punten gaat en daar dezelfde helling heeft als de rechte tussen de twee omliggende punten. En je kunt ook nog werken met splines e.d.
In theory, there's no difference between theory and practice. In practice, there is.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures