Springen naar inhoud

Zit er blauwzuur in kidneybonen?


 • Log in om te kunnen reageren

#1

ivaralink

  ivaralink


 • 0 - 25 berichten
 • 4 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 01 december 2007 - 09:32

Ik heb op internet gelezen dat er in bonen blauwzuur kan zitten wat maagbloedingen kan veroorzaken bij overmatige inname hiervan echter volgens mij niet in kidneybonen maar wilde dit even vragen hier. Weet iemand dit? Ben beetje fan van koude kidneybonen in chilisaus en als ik eraan denk dat er blauwzuur in zou kunnen zitten voel ik spontaan min maag maar dat is volggens mij door me eigen koppie gecreeerd.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Klintersaas

  Klintersaas


 • >5k berichten
 • 8614 berichten
 • VIP

Geplaatst op 01 december 2007 - 21:01

Waarschijnlijk verwar je hier blauwzuur (HCN) met cyanide (CN), dat inderdaad (in kleine hoeveelheden) in bepaalde voedingsmiddelen voorkomt. Verder wordt je lichaam ook blootgesteld aan cyanide tijdens het metabolisme van vitamine B12 en het inademen van uitlaatgassen en sigarettenrook (vooral de concentraties in sigarettenrook zijn gevaarlijk). Er is dan ook quasi continu een kleine hoeveelheid cyanide en diens afbraakproducten (want het menselijk lichaam is in staat om kleine hoeveelheden cyanide onschadelijk te maken) aanwezig in het lichaam.

Deze hoeveelheid is echter ongevaarlijk.

Veel meer hierover kan je hierover vinden.

PS: Nierbonen kunnen echter wel gevaarlijk zijn op een andere manier. Deze bonen bevatten namelijk een zeer hoge concentratie phytohemagglutinine (een lectine dat het celmetabolisme op een aantal manieren beÔnvloedt). Phytohemagglutinine is in hoge doses een gif en het eten van slechts vijf rauwe bonen (een rauwe nierboon bevat tot 70.000 hau) kan een vergiftiging veroorzaken, die resulteert in misselijkheid en braken. Goed koken is de boodschap (op deze manier wordt de dosis phytohemagglutinine teruggebracht tot 200 hau).

PPS: Deze topic hoort m.i. thuis in "Pathologie".

Veranderd door Klintersaas, 01 december 2007 - 21:12

Geloof niet alles wat je leest.

Heb jij verstand van PHP? Word Technicus en help mee om Wetenschapsforum nog beter te maken!


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures