Renine in maag en nier

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 247

Renine in maag en nier

Hallo

Prorennine wordt afgescheiden door de maagwand en nadat voldoende HCl wordt afgescheiden door de wandcellen op aansturen van het hormoon gastrine wordt dit prorenine omgezet in renine, wat ook lebferment of chymosine genoemd wordt.

Bij lage bloeddruk, kan er een bepaald systeem optreden, het RA(A)S systeem of renine angiotensine aldosteron systeem. Hierbij wordt renine vrijgesteld door de cellen van de niercortex, dit renine zet angiotensinogeen om in uiteindelijk angiotensine II. Wat dan aanmaakt van aldosteron stimuleert wat op zijn beurt ervoor zorgt dat de nierbuisjes meer permeabel worden voor water waardoor de bloeddruk stijgt.

Dat is wat ik er van weet, maar mijn vraag is of deze 2 'renines' dezelfde stoffen zijn of deze gewoon dezelfde naam hebben maar eigenlijk verschillend zijn.

gr

steve

Berichten: 8.614

Re: Renine in maag en nier

Deze stoffen zijn niet gelijkwaardig.

Renine (met één n) is een enzym dat als reactie op een lage bloeddruk door het juxtaglomerulaire apparaat van de nieren wordt uitgescheiden en het RAAS activeert.

Rennine (met een dubbele n) is een enzym dat de coagulatie van melk katalyseert en inderdaad door de maagwand wordt afgescheiden onder invloed van gastrine.
Geloof niet alles wat je leest.


Heb jij verstand van PHP? Word Technicus en help mee om Wetenschapsforum nog beter te maken!

Reageer