Springen naar inhoud

Weddenschap : perfect functioneren met de helft van je hersenen ?


 • Log in om te kunnen reageren

#1

natran

  natran


 • >25 berichten
 • 97 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 14 december 2007 - 12:06

Ik heb gisteren met een vriend van me gewed voor 50 euro. Hij zei dat iemand die ofwel de rechterhelft ofwel de linkerhelft van zijn hersenen weg had nog perfect kon functioneren als voorheen. Eerst dacht ik dat ik gelijk had maar nu kwam ik dit hier tegen:

Chinese vrouw mankeert een hersenhelft
Een vrouw voelde zich zwakjes en werd opgenomen in een ziekenhuis. De dokters deden er een vreemde ontdekking. Ze zagen dat de hersenen van de Chinese maar voor de helft ontwikkeld zijn. Toch leidt de vrouw uit Wuhan een vrij normaal bestaan. "We keken vreemd op tijdens het nemen van een MRI scan. We merkten dat ze maar de helft bezit van een normaal stel hersenen. Alleen de rechterhersenhelft is bij haar ontwikkeld. Normaal staat de linkerhelft voor het taalgevoel maar deze patiënte heeft geen communicatieproblemen." Volgens de moeder heeft haar dochter een normaal leven. "Ze studeerde af aan de hogeschool met prima resultaten. Ze heeft een goed geheugen en is een kei in het onthouden van telefoonnummers."

bron: http://www.waarmaarr...ersenhelft.html

Kan iemand me nu hier vertellen of ik werkelijk verloren heb of dat de informatie op die site zever is (bv dat ze niet heel haar linkerhelft kwijt is).

En heeft niemand een vorm van een bewijs dat je NIET kan leven met maar 1 hersenhelft ?

Danku.. :D

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

meijuh

  meijuh


 • >100 berichten
 • 202 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 december 2007 - 18:55

Het is wel bekend dat een hersenhelft de functies van de andere hersenhelft kan overnemen. Maar aangezien de vrouw hiermee is geboren is dit een heel ander verhaal als wanneer iemand "opeens" een hersenhelft verliest. Je hebt dan heeel veel revalidatie nodig wil het ooit nog goed komen.

#3

Klintersaas

  Klintersaas


 • >5k berichten
 • 8614 berichten
 • VIP

Geplaatst op 15 december 2007 - 19:13

Die vrouw lijkt mij inderdaad ook eerder uitzondering dan regel. Personen die een hemisferectomie (= een operatie waarbij een hersenhelft wordt verwijderd of uitgeschakeld, o.a. toegepast bij de behandeling van zware epilepsie) ondergaan, krijgen doorgaans last van (gedeeltelijke) hemiplegie (= letsel of verlamming van een lichaamshelft) aan de tegengestelde lichaamshelft en hebben soms ook gezichtsproblemen. Een hemisferectomie wordt zo goed als uitsluitend uitgevoerd bij kinderen, omdat hun hersenen nog flexibel zijn, zodat de kans dat de resterende hersenhelft de weggevallen functies overneemt groter is. Maar:

One case, demonstrated by Smith & Sugar, 1975; A. Smith 1987, showed that one patient with this procedure had completed college, had attended graduate school and scored above average on intelligence tests. Studies have found no significant long-term effects on memory, personality, or humour after the procedure, and minimal changes in cognitive function overall.

Bron: http://en.wikipedia....rectomy#Results

Verder wordt het volgende gezegd:

Generally, the greater the intellectual capacity of the patient prior to surgery; the greater the decline. Most patients end up with a mild to severe mental retardation, although this usually constitutes no change to intellectual function before surgery. When resection of the left hemisphere, there is some evidence indicating that some advanced language functions (i.e. higher order grammar) cannot be entirely assumed by the right side. The extent of this however being somewhat dependant of age at surgery.

Bron: http://en.wikipedia....rectomy#Results

Samengevat: De kans bestaat dat mensen die een hersenhelft verliezen (en dit zal m.i. haast altijd het gevolg van een chirurgische ingreep zijn, omdat je een hersenhelft niet zomaar kwijtraakt) normaal blijven functioneren, maar dit zijn uitzonderingen.

Geloof niet alles wat je leest.

Heb jij verstand van PHP? Word Technicus en help mee om Wetenschapsforum nog beter te maken!


#4

natran

  natran


 • >25 berichten
 • 97 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 december 2007 - 19:39

Ja maar als hij zei : de helft van de hersenen , dan is dit toch ook de helft van de kleine hersenen, hersenstam, verlengde ruggenmer, middenhersenen enzovoort, neen ? Hersenen is toch een algemene verzamelnaam voor al deze delen ? En zou die Chinese vrouw in kwestie dan misschien enkel een helft van haar Grote hersenen kwijt zijn ?

Veranderd door natran, 16 december 2007 - 19:42


#5

natran

  natran


 • >25 berichten
 • 97 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 december 2007 - 19:51

De hersenen zijn in te delen in verschillende gebieden:

Cerebrum (grote hersenen)
Cerebellum (kleine hersenen)
Hersenstam

bron : http://nl.wikipedia.org/wiki/Hersenen

De hersenstam is het oudste hersendeel en bestaat uit korte, ongemyeliniseerde zenuwcellen. Dit deel van de hersenen is ontstaan tijdens de evolutie van ongewervelden naar reptielen en is verantwoordelijk voor zeer belangrijke basisfuncties om te overleven:

regulatie slaap-waakcyclus
reflexmatige en willekeurige oogbewegingen
controleren pupilgrootte
het voelen van beweging en zwaartekracht
huilen
plassen
kauwen en slikken
proeven
vorming van speeksel
overgeven
regulatie spijsvertering
ademhalen
bloedsomloop
basale vormen van horenbron : http://nl.wikipedia....wiki/Hersenstam

#6

Klintersaas

  Klintersaas


 • >5k berichten
 • 8614 berichten
 • VIP

Geplaatst op 16 december 2007 - 20:20

Ik weet niet hoe het zit met cerebellaire hemisferectomie.

Interessant in dit opzicht is wellicht volgende wetenschappelijke publicatie:

Functional Recovery after Combined Cerebral and Cerebellar Hemispherectomy in the Rat

PS: Ik vermoed dat jij de weddenschap hebt gewonnen. Als patiënten die enkel een cerebrale hemisferectomie hebben ondergaan al grote revalidatiemoeilijkheden ondervinden, vrees ik dat het niet beter zal gaan wanneer er eveneens een cerebellaire hemisferectomie wordt uitgevoerd.

Geloof niet alles wat je leest.

Heb jij verstand van PHP? Word Technicus en help mee om Wetenschapsforum nog beter te maken!


#7

Benm

  Benm


 • >5k berichten
 • 10090 berichten
 • VIP

Geplaatst op 18 december 2007 - 13:33

Het is een lastige uitslag wat die weddenschap betreft... als iemand zonder 1 grote hersenhelft wordt geboren (door een fout in embryonale ontwikkeling oid) is het best mogelijk dat die daar verder weinig last van heeft. Weinig genoeg om er later in het leven pas bij een MRI voor iets anders achter te komen. Bij verwijdering later in het leven is de kans op normaal functioneren niet zo best, al zou het bij een klein kind nog best wel eens een eind goed kunnen komen.

Maar die hersenstam is tricky, ik geloof dat er gevallen bekend zijn van mensen die daarvan maar de helft hebben. Of dat fataal zou zijn is dan lastig te zeggen: het kan zijn dat de afwijking niet voorkomt, of dat het al voor de geboorte dodelijk is.
Victory through technology

#8

Assassinator

  Assassinator


 • >1k berichten
 • 4546 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 18 december 2007 - 19:06

Het is zo dat bepaalde hersendelen taken kunnen overnemen van andere hersendelen als deze uitgeschakeld worden om de een of andere reden. Maar die hersendelen zijn niet gespecialiseerd in die taken, en moeten ook nog andere taken uitvoeren. Ze zullen de overgenomen taak dus wel minder efficiënt uitvoeren.
'The universe has a way of not caring about what you believe.'

- Robert Heinlein -

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures