Zugspitze vs. Zandvoort aan zee

Moderator: physicalattraction

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.265

Zugspitze vs. Zandvoort aan zee

Om te beginnen: het verbrandingsrisico is volgens wat ik vind lineair afhankelijk van de UV-index, en die wordt zó bepaald:

http://www.serc.si.edu/labs/photobiology/U...calcutation.jsp

we hebben meer info nodig over de tussenliggende golflengten (zowel in gemeten hoeveelheden als in weegfactor).
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.265

Re: Zugspitze vs. Zandvoort aan zee

http://www.solar.com/ftp/manuals/501.pdf
UV1.png
UV1.png (35.53 KiB) 351 keer bekeken
Voila het diagram (volgens mij dan toch)

Hoe interpreteren we dat?

uit de vorige link:
UV2.png
UV2.png (3.81 KiB) 333 keer bekeken
Dus dat lijkt vrij helder. Tabel en grafiek komen echter niet geheel overeen, wel in grote lijnen. Volgens mij hebben we een werkbare basis?
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Berichten: 1

Re: Zugspitze vs. Zandvoort aan zee

Ik wil de vraag wat algemener bekijken. Ik denk dat we kunnen stellen dat het verbrandingsrisico op zeehoogte afhangt van de breedte waarop je zit. Op Spitsbergen of de Lofoten is dat een stuk lager dan op de Canarische eilanden. Dat heeft te maken, denk ik, met de absorbtie van de straling in de atmosfeer.

Daarom kunnen we stellen dat het verbrandingsrisico in Egmond aan Zee kleiner is dan in Zandvoort en daar weer kleiner dan in Noordwijk. Het verschil is tamelijk klein, maar het is niet 0.

Om soortgelijke redenen geldt dat de verbrandingsrisico op een bepaalde breedte afhangt van de hoogte waarop je je bevindt. Op de (hypothetische) zeehoogte in Zuid-Duitsland is dat lager dan op het 2962 meter hoge topje van de Zugspitze. Dus daar hangt het af van of je net uit de skilift stapt of al bijna helemaal naar beneden bent geskied. Dat verschil is zelfs tamelijk groot.

Tenslotte geldt dat het verbrandingsrisico afhangt van de zonnehoogte, die op zijn beurt afhangt van datum en tijd. Dus het verbrandingsrisico op 20 juni om 15:30 is groter dan op 20 juli om 15:30 (de zon staat dan alweer lager).

Het is niet uit te sluiten dat - alles en alles in aanmerking nemende - er een datum/tijd/hoogte op de Zugspitze te vinden is waar het verbrandingsrisico even groot is als op een andere datum/tijd op het strand van Zandvoort. Maar op datzelfde moment is het in Bloemendaal dus kleiner en in Noordwijk hoger.

En dat alleen al maakt de vraag heel erg ongeschikt. Immers, als het antwoord "maakt niet uit" waar is voor de vergelijking Zugspitze/Zandvoort is het meteen onwaar voor de vergelijking Zugspitze/Bloemendaal. En dat valt, op basis van de gegeven pseudo-redenering op geen enkele manier uit te leggen.

Gebruikersavatar
Berichten: 7.224

Re: Zugspitze vs. Zandvoort aan zee

Kees, je vergeet een van de belangrijkste parameters mee te nemen in je berekening. Dit is de albedo (reflectie) waarde van de omgeving. Op het strand is deze ongeveer 0.4, terwijl deze in de sneeuw meer dan het dubbele is (ongeveer 0.9).
If I have seen further it is by standing on the shoulders of giants.-- Isaac Newton

Reageer