Springen naar inhoud

Geluidssnelheid vs helium


 • Log in om te kunnen reageren

#1

lothrie

  lothrie


 • >25 berichten
 • 36 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 31 december 2007 - 14:47

Ik had nog zo'n vraagje.
Als je Helium inademt dan krijg je een hogere stem omdat de geluidssnelheid in helium hoger/sneller is dan in lucht.
Maar wat gebeurt er als je nu een blokfluit vult met helium?
zal di dan juist hoger, of juist lager spelen?
thx!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

EvilBro

  EvilBro


 • >5k berichten
 • 6803 berichten
 • VIP

Geplaatst op 31 december 2007 - 15:45

Als je blaast in een blokfluit dan breng je de lucht in de blokfluit aan het trillen. De effectieve lengte van de blokfluit (bepaald door welk gat je open houdt) bepaald welke trillingen 'in de blokfluit passen'. Dit zullen die trillingen zijn waarvan de golflengtes precies een geheel of half aantal keer passen in de effectieve lengte van de blokfluit.

Nu is er een verband tussen de snelheid 'v' van geluid in een medium, de frequentie 'f' van dat geluid en de golflengte 'LaTeX '. Dit wordt gegeven door:
LaTeX
Op het moment dat je de lucht in de blokfluit vervangt voor helium zal de snelheid van het geluid toenemen. De golflengte van het geluid blijft echter hetzelfde (wordt immers bepaald door waar je je vinger zet, of beter 'niet zet'). Aan de formule kun je nu dus zien dat de frequentie van het geluid toeneemt. Het geluid zal dus hoger klinken.

Je kunt ditzelfde ook zien vanuit de golflengte. Bekijk de grondtoon van de klank van de blokfluit. Dit is de toon met een golflengte die twee keer zo groot is als de effectieve lengte van de blokfluit. Deze toon heeft een bepaalde frequentie. Op het moment dat je de lucht nu vervangt door helium, zal deze 'grondtoon' (frequentie constant houden!) langer worden (qua golflengte). Hij 'past' dus niet meer in de blokfluit.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures