Elektriciteit

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 108

Elektriciteit

Opdracht:

hoe kan je de gevoeligheid van een wheatstonebrug experimenteel opmeten?Hoe vindt men hieruit de kleinste verandering in de te meten weerstand die kan worden gemeten?

Formule voor het berekenen ken ik nl de gevoeligheid van de wheatstonebrug wordt weergegeven door de stroomverandering te delen door de verandering van de weerstand gedeeld door de oorspronkelijke weerstand.

Dus ik denk experimenteel lezen we eerst de waarde van de te meten weerstand vermeld op de weerstand af. We bouwen de weerstand in in een wheatstonebrug. We voeren een beginstroom door de brug en lezen de beginwaarde af van de weerstand. We verhogen de stroomsterkte en bepalen het verschil in stroomsterkte. We lezen de nieuwe waarde af van de weerstand en bepalen ook het verschil tussen nieuwe waarde en beginwaarde.

Dus de weerstandsverandering moet zo klein mogelijk zijn, dat betekent dat de gevoeligheid vermenigvuldigt met de beginwaarde van de weerstand gedeeld door de stroomsterkteverandering, zo klein mogelijk moet zijn. Dus moet de stroomsterkteverandering zo groot mogelijk zijn!

Klopt dit?

Hoe groter de gevoeligheid van de brug hoe kleinder de weerstandsverandering die we kunnen meten.

Reageer