Springen naar inhoud

tentamenvraag straling(senergie)


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Tanneleine

  Tanneleine


 • 0 - 25 berichten
 • 11 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 17 januari 2008 - 17:07

De huid van Enita gaat verschijnselen van zonnebrand vertonen als er teveel ultraviolette straling op valt. De fotonen in deze straling hebben een gemiddelde golflengte van 6,6*10^-19. Op n dag mag 1,0cm2 van haar huid hoogstens 1,710‑3J van deze stralingsenergie ontvangen.

A. Bereken het maximale aantal van deze fotonen dat binnen een dag op 1,0cm2 van Enita's huid mag vallen.

Op een zeker moment als Enita op het strand ligt, ontvangt een bepaald deel van haar huid met een oppervlakte van 30cm2 een vermogen van 0,75W aan zonne-energie. Slechts 0,0020% van deze energie kan zonnebrand veroorzaken.
B. Bereken hoe lang Enita onder deze omstandigheden in de zon kan blijven liggen voordat dit gedeelte van haar huid verschijnselen van zonnebrand begint te vertonen.

Ik had werkelijk geen idee op mijn tentamen, iemand die mij deze vraag kan uitleggen?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Phys

  Phys


 • >5k berichten
 • 7556 berichten
 • VIP

Geplaatst op 17 januari 2008 - 17:16

voor a):
Je hebt de golflengte per foton, dit reken je om naar energie per foton: LaTeX . Dan heb je dus een totale maximale energie, en een energie per foton. Hoeveel fotonen zijn er dus maximaal toegestaan?


voor b)
gegeven is de hoeveelheid stralingsenergie dat per dag per vierkante centimeter op de huid mag vallen. Nu reken je om hoeveel dat is voor 30 vierkante centimeter. Verder weet je LaTeX , waarmee je de gevraagde tijdsduur kunt vinden. Houd wel nog rekening met het 'rendement' van 0.002%

Het enige wat me een beetje verwart is dat 'per dag', terwijl vervolgens naar een tijdsduur (ongetwijfeld minder dan een dag) wordt gevraagd.
Never express yourself more clearly than you think.
- Niels Bohr -

#3

Tanneleine

  Tanneleine


 • 0 - 25 berichten
 • 11 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 17 januari 2008 - 17:21

Ja dat verwarde mij ook, maar het probleem is die berekening stond wel in binas maar die hebben wij helemaal niet gehad in de les. dus ik kon ze niet gebruiken.

#4

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 48219 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 17 januari 2008 - 22:39

Het enige wat me een beetje verwart is dat 'per dag', terwijl vervolgens naar een tijdsduur (ongetwijfeld minder dan een dag) wordt gevraagd.

Ja dat verwarde mij ook

vergelijk het met deze vraag: per dag moet je 1000 calorin kwijtraken door te gaan sporten. Hoelang moet je elke dag gaan fietsen als dat 200 cal per uur kost?

Niks aan de hand dus . Het maakt niks uit of die maximale hoeveelheid energie binnenvalt in 2 seconden of in 2 uur, als er binnen een periode van 24 uur maar niet mr dan het maximum binnenkomt. Je wordt hier alleen gevraagd hoelang Enita per dag in die zonneschijnsterkte van 0,75 W/30 cm mag liggen.

Achterliggende gedachte (die je overigens niet nodig hebt bij deze vraag als je hem leest zoals hij er staat) is dat de huid een zekere reparatiecapaciteit heeft. Zolang je die niet overschrijdt is er qua verbranding niks aan de hand.het probleem is die berekening stond wel in binas maar die hebben wij helemaal niet gehad in de les. dus ik kon ze niet gebruiken.

Zolang je weet wat de betekenis van de grootheden is kun je formules invullen. Daarvoor zijn ze bedoeld. En als je het ehlemaal niet meer weet is dat sowieso de aangewezen weg. Niet geschoten, altijd mis.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures