Lopen op water is mogelijk

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 2.005

Lopen op water is mogelijk

Maïzena is voor normale mensen een bindmiddel in het keukenkastje. Natuurkundigen doen er veel leukere dingen mee dan een saus indikken. Een maïzenaoplossing is waterig, maar als je er voldoende kracht op zet, kun je erover heen lopen.


Lees meer... NU
...verhit de dichloormono-oxide tot 277 graden Celcius en geniet van het effect...

Berichten: 8.614

Re: Lopen op water is mogelijk

Ik herinner me dat men dit enkele jaren geleden in het Belgische televisieprogramma Hoe?Zo! heeft aangetoond. Zie hier.
Geloof niet alles wat je leest.


Heb jij verstand van PHP? Word Technicus en help mee om Wetenschapsforum nog beter te maken!

Berichten: 25

Re: Lopen op water is mogelijk

dit was toch ook al veel langer bekend??


die hoogleraar is niet echt bij de tijd....

Gebruikersavatar
Berichten: 78

Re: Lopen op water is mogelijk

leuk weetje!
denken is een hobby... en leuke hobby

Gebruikersavatar
Berichten: 3.751

Re: Lopen op water is mogelijk

Artikel is hier beschikbaar. Als je de inleiding leest zal je zien waar het vernieuwende van het artikel in schuilt: in de verklaring van het fenomeen 'shear tickening'. Dit fenomeen is verantwoordelijk voor het kunnen lopen op een maïzenamengsel, hoewel daar in het artikel met geen woord over gerept wordt.

Berichten: 25

Re: Lopen op water is mogelijk

Dit staat ook al in het eerder genoemde artikel. Dus ik zie eerlijk gezegd nog niet wat hier 'nieuw' aan is?

Gebruikersavatar
Berichten: 3.751

Re: Lopen op water is mogelijk

Wel, de hoogleraar wordt hier verweten niet bij zijn tijd te zijn. Dit terwijl uit het artikel duidelijk blijkt waarin zijn bijdrage ligt:

Typically for certain concentrated suspensions of particles, shear thickening may be observed as an abrupt increase in the viscosity of the suspension at a certain shear rate [2]. The detailed mechanism of this shear-thickening phenomenon is still under debate [1–10]. For colloidal suspensions, the phenomenon is often attributed to the shear-induced formation of hydrodynamic clusters [3]: in this case, the viscosity increases continuously as a consequence of its dependence on particle configuration [4]; this may be but is not necessarily accompanied by an orderdisorder transition in the particle configuration [5]. The viscosity rise can also be discontinuous at high volume fractions [5,6], probably because of aggregation of clusters creating a jammed network [7,8]. In the latter case, the clustered shear thickened state may be metastable [6,9]. In terms of the free energy landscape, this poses a challenging problem: why would some systems choose easy paths (shear thinning) while others opt for difficult ones (shear thickening)? One possible solution to this problem proposed recently [11] is that shear thickening is due to a reentrant jamming transition.
In this Letter we study a well-known example of a shearthickening suspension: cornstarch particles suspended in

water [13].We show that the shear thickening can in fact be viewed as a reentrant solid transition. The new findings are

that (i) at rest the material is solid because it has a (small) yield stress; (ii) for low shear rate, shear banding (localization) occurs, and the flowing shear band grows with increasing shear rate, the shear thus liquefies the material; (iii) shear thickening happens at the end of the localization regime, where all of the material flows, subsequently it suddenly becomes ‘‘solid’’ again. In addition, (iv) we find a pronounced dependence of the critical shear rate for the onset of shear thickening on the gap of the measurement geometry, which can be explained by the tendency of the sheared system to dilate.

Het is dus niet zo dat hij een publicatie in physical review letters heeft bemachtigd doordat hij zou ontdekt hebben dat je "op water kan lopen" (wat je niet eens doet). Het is ook niet zo dat de hoogleraar niet bij de tijd is, integendeel.


(met artikel bedoel ik dus het artikel, i.e. de pdf waarnaar je kan doorklikken)

Reageer