[biologie/anw] hartslag en voeding

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 183

[biologie/anw] hartslag en voeding

Hoi!!

Ik ben nu al een aantal weken bezig met een onderzoek over: welke energiebevattend product heeft de beste invloed op je sportprestaties. Nou heb ik alle metingen e.d. gedaan. Duidelijk is geworden dat (van de geteste producten) de Dextro-tabletten en een doodgewone boterham het beste uit de bus kwamen. (deze zorgde voor een enorm verschil in hartslag, hij was veel lager!!) Nou snap ik niet helemaal meer wat het verband is tussen voeding en hartslag. Je leest voornamelijk op internet dat je hartslag bepaald wordt door je zuurstofopname. Maar je leest ook artikelen die zeggen dat voeding een invloed heeft op de hoogte van je hartslag.

Ik probeer in mijn conclusie een verklaring te geven voor het feit dat voeding een rol speelt voor je hartslag. Maar ik snap niet zo goed hoe ik dat moet doen. voor het maken van ATP moleculen heb je glucose nodig die je uit je voedsel maakt (via vele processen, die zijn mij bekend!). Een deel wordt opgeslagen als Glycogeen in de lever, die waarneer nodig, weer omgezet kan worden -d.m.v. glucagon- in glucose. Glucose en Zuurstof zijn weer nodig voor de vorming van energie. Betekend het dan dat als je genoeg glucose hebt je hartslag lager is? Die link kan ik niet helemaal leggen!

Alvast bedankt!

NN
Eventuele typfouten of spellingsfouten kan ik niet uitsluiten, daarvoor alvast mijn excuses! ;)

Gebruikersavatar
Berichten: 183

Re: [biologie/anw] hartslag en voeding

natuurkunde-nerd schreef:Hoi!!

Ik ben nu al een aantal weken bezig met een onderzoek over: welke energiebevattend product heeft de beste invloed op je sportprestaties. Nou heb ik alle metingen e.d. gedaan. Duidelijk is geworden dat (van de geteste producten) de Dextro-tabletten en een doodgewone boterham het beste uit de bus kwamen. (deze zorgde voor een enorm verschil in hartslag, hij was veel lager!!) Nou snap ik niet helemaal meer wat het verband is tussen voeding en hartslag. Je leest voornamelijk op internet dat je hartslag bepaald wordt door je zuurstofopname. Maar je leest ook artikelen die zeggen dat voeding een invloed heeft op de hoogte van je hartslag.

Ik probeer in mijn conclusie een verklaring te geven voor het feit dat voeding een rol speelt voor je hartslag. Maar ik snap niet zo goed hoe ik dat moet doen. voor het maken van ATP moleculen heb je glucose nodig die je uit je voedsel maakt (via vele processen, die zijn mij bekend!). Een deel wordt opgeslagen als Glycogeen in de lever, die waarneer nodig, weer omgezet kan worden -d.m.v. glucagon- in glucose. Glucose en Zuurstof zijn weer nodig voor de vorming van energie. Betekend het dan dat als je genoeg glucose hebt je hartslag lager is? Die link kan ik niet helemaal leggen!

Alvast bedankt!

NN
-Edit- hulp niet meer nodig! Ik heb al een goede afweging geschreven! :D
Eventuele typfouten of spellingsfouten kan ik niet uitsluiten, daarvoor alvast mijn excuses! ;)

Gebruikersavatar
Berichten: 808

Re: [biologie/anw] hartslag en voeding

Vertel, waar ben je op uitgekomen?

Ik ben wel nieuwsgierig.

PS: Het hart zelf verbruikt bijna geen glucose, maar werkt op vetzuren.

Heb je dat meegenomen in je afweging?
Minder dan niks is onmogelijk.

De enige uitzondering op deze regel is mijn salaris.

Gebruikersavatar
Berichten: 1.409

Re: [biologie/anw] hartslag en voeding

Dalton schreef:Vertel, waar ben je op uitgekomen?

Ik ben wel nieuwsgierig.

PS: Het hart zelf verbruikt bijna geen glucose, maar werkt op vetzuren.

Heb je dat meegenomen in je afweging?
Ben je daar zeker van? Glucose wordt namelijk door alle cellen gebruikt als brandstof. vetzuren daarentegen, dienen daarvoor eerst in ketozuren omgezet te worden. Een bijzonder omslachtige (en ongezonde) manier om energie uit vet te halen. Je kunt aan de andere kant een punt hebben vanwege de bijzonder hoge ATP opbrengst uit glucose.
Its supercalifragilisticexpialidocious!

Reageer