Springen naar inhoud

Alles en niets


 • Dit onderwerp is gesloten Dit onderwerp is gesloten

#1

Chaos

  Chaos


 • >25 berichten
 • 87 berichten
 • Verbannen

Geplaatst op 28 januari 2008 - 18:16

TS weigert star enig discussiepunt uiteen te zetten op logische, onderbouwde en rationele wijze of definities uiteen te zetten en blijft hangen in vaagheid. Op deze manier is discussie niet mogelijk. Dit topic is dan ook gesloten.


Kan er niet aan doen maar dit forum getuigt zeker niet van enig wetenschappelijke houding, het leven is niet enkel intellect. Wanneer de transpersoonlijke domeinen (transpersoonlijke psychiatrie) worden betreden, heeft dat nu éénmaal een bepaalde vaagheid tot gevolg. Deze 'vaagheid' is zeker niet vaag te noemen, tenzij men zelf de diepgang van de woorden niet begrijpt. Enkel het feit dat er dan maar abrupt een slot op gehangen wordt, getuigt van intellectuele verstarring. Een verstarring die overigens kan verklaard worden wanneer deze conditionering losgelaten. Jammerlijk om zien op wat men een wetenschappelijk forum durft te noemen. Ter begeleiding.

De idee dat er in het universum iets is wat verbindt en correleert, is geen ontdekking, maar een ‘herontdekking’. Als intuïtief inzicht is het aanwezig in alle grote kosmologieën, het meest expliciet in de hindoeïstische kosmologie. Daar is het bekend als akasha (ether of ruimte) – het meest fundamentele van de vijf elementen waaruit de kosmos bestaat, de overige vier zijn respectievelijk vata (lucht), agni (vuur), ap (water) en prithivi (aarde). Akasha omvat echter de eigenschappen van alle vijf de elementen, het is de ‘schoot’ waaruit al het bestaande is voortgekomen en waarin alles uiteindelijk zal terugkeren. Het vijfde element ontstond gedurende de eerste ogenblikken van de schepping en manifesteerde zich oorspronkelijk in grondstoffelijke vorm als sthula, maar het werd algauw onzichtbaar. Akasha bevat de vier overige elementen in zichzelf, maar bevindt zich tegelijkertijd buiten deze elementen, aangezien akasha tijd en ruimte overstijgt. Nogmaals, akasha is de bakermat van alle dingen.

In zijn standaardwerk Raja Yoga laat de swami Vivekananda als volgt zijn licht schijnen over akasha :

Het is het alomtegenwoordige, allesdoordringende bestaan. Al wat vorm heeft, al wat de vrucht is van combinatie, is uit akasha voortgekomen. Het is akasha dat lucht wordt, dat de vloeistoffen wordt, dat de vaste dingen wordt, het is akasha dat de zon, de aarde, de maan, de sterren en de kometen wordt, het is akasha dat het menselijk en dierlijk lichaam wordt, of dat van de planten en iedere andere vorm levensvorm, en van waarneming onttrekt. Het kan alleen worden gezien als het een grofstoffelijke vorm heeft aangenomen. In het begin van de schepping is er alleen akasha. Aan het eind van de cyclus gaan alle vaste, vloeibare en gasvormige stoffen weer op in Akasha, en de volgende schepping komt op een overeenkomstige wijze uit Akasha voort.


Krijgen we nu weer strafpunten ? Ben benieuwd, bijzonder grappig die kleuterschool, moet ik toegeven.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Klintersaas

  Klintersaas


 • >5k berichten
 • 8614 berichten
 • VIP

Geplaatst op 28 januari 2008 - 19:37

Als je het niet eens bent met de beslissing van een moderator kan je dit aankaarten in het Bericht bekijken
Wanneer de transpersoonlijke domeinen (transpersoonlijke psychiatrie) worden betreden, heeft dat nu éénmaal een bepaalde vaagheid tot gevolg.[/quote]
Uit de Bericht bekijken
Deze 'vaagheid' is zeker niet vaag te noemen, tenzij men zelf de diepgang van de woorden niet begrijpt.[/quote]
Als je meent dat de andere forumgebruikers de diepgang van je stelling niet begrijpen, getuigt het van respect voor hen om deze te verduidelijken (of dit in ieder geval te proberen) in zo helder mogelijke bewoordingen. Nogmaals een citaat uit de filosofiebijsluiter:

[quote]Het filosofieforum is geen plaats voor ongefundeerde claims: argumentatie en logisch redeneren zijn conditio sine qua non.[/quote]
Een oneliner, hoe correct ook (waarmee ik niet wil zeggen dat ik akkoord ga met de bewering in de oneliner van voornoemde topic), dient dus onderbouwd te worden, zeker als dit gevraagd wordt door de andere forumleden.

[quote name='Chaos' post='389947' date='28 January 2008, 18:16']Enkel het feit dat er dan maar abrupt een slot op gehangen wordt, getuigt van intellectuele verstarring.[/quote]
Het slotje was zeker niet abrupt. De moderators hebben verschillende keren verzocht om meer verduidelijking. Eenmaal zelfs expliciet m.b.v. groene tekst (kenmerkend voor moderators die spreken in naam van hun functie): zie hier. De reactie van de topicschrijver is hier te lezen. Ik - en ik vermoed vele anderen - vind de beslissing van de moderators dus gerechtvaardigd.

Geloof niet alles wat je leest.

Heb jij verstand van PHP? Word Technicus en help mee om Wetenschapsforum nog beter te maken!


#3

Ger

  Ger


 • >5k berichten
 • 16593 berichten
 • Technicus

Geplaatst op 28 januari 2008 - 20:45

Vanzelfsprekend gaat dit op slot. TS krijgt nader bericht.
"Knowledge speaks, but wisdom listens."
- Jimi Hendrix -

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures