Springen naar inhoud

[Informatietechnologie] Realistisch idee?


 • Log in om te kunnen reageren

#1

alexandercafmeyer

  alexandercafmeyer


 • 0 - 25 berichten
 • 9 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 29 januari 2008 - 22:00

Beste,

Gisteren was er een presentatie op school van een paar werken. het onderwerp moest wetenschappelijk ingegeven zijn en de hoofdvraag, stel dat?

nu volgt de tekst van hun presentatie.


The Satellite Community

Een voorbeeld.
Stel je voor, 's morgens vroeg om zes uur gaat je atoomklok gestuurde radiowekker af. Vijf minuten voor je in je wagen stapt, start de motor automatisch om de wagen op te warmen. Je stapt in je wagen en vertelt hem je bestemming. Automatisch stippelt hij de beste en snelste route uit. Via een algemeen GPS-netwerk kent een centraal computersysteem de plaats van alle voertuigen en wegen. Op die manier kan jij een kopje koffie drinken, de krant lezen, huiswerk maken, ... terwijl je voertuig zelfstandig de kortste en snelste route zoekt naar je bestemming.

Deze auto, waaraan we onze bestemming meegedeeld hebben, rijdt volledig automatisch via deze route naar je bestemming. Ze houdt rekening met alle externe factoren waardoor je op een snelle en efficiŽnte manier ergens kan geraken.

Hoe werkt het?
We baseren ons op ťťn groot computersysteem die de absolute positie van elk vervoersmiddel op elk moment bijhoudt. Hierdoor zullen er amper files zijn want iedereen neemt de efficiŽntste route, waardoor de wegen gelijk (qua hoeveelheid) gevuld worden. Zelfs als de wegen overbelast raken kan de centrale computer nog steeds de snelheid van alle wagens aanpassen waardoor men een soort blok rijden invoert.

Dit computersysteem houdt dus zowel het verkeer als de voertuigen op de weg in de hand. Ze regelt het verkeer en houdt een constante verkeersstroom, ook op kruispunten regelt het systeem het verkeer van zowel de auto's als de voetgangers als alle andere voertuigen. Maar aan de andere kant houdt het systeem ook het voertuig in de hand, ze bepaalt de route van het voertuig en stuurt de wagen vervolgens ook via deze route en regelt het volledige besturen van de wagen.

Combinatie van de hedendaagse technologie en een visie.
Vandaag zijn er al enkele voertuigen op de markt die door een systeem van sensoren het verkeer kunnen "lezen", Hij volgt als het ware de auto voor hem. Dit komt bijvoorbeeld voor bij het automerk Mercedes, maar we willen deze technologie laten samensmelten met een andere technologie waardoor we naar een heel nieuw niveau zouden kunnen gaan.

Deze technologie lijkt heel ver van ons bed en zeer futuristisch maar dit is ze eigenlijk niet. Als men kijkt naar Mercedes, dan zien we dat deze technologie samen met een uitgebreid GPS-netwerk verder en verder uitgebreid kan worden en gestandaardiseerd kan worden over de hele wereld waardoor ook de kosten beperkt kunnen worden.

Op dit moment zouden we nog kunnen zeggen dat de GPS nog niet precies genoeg is, want deze kan maar tot op tien meter aantonen waar men zich bevindt, maar vanaf dat het Europese Galileo en de Russische Glonass operationeel zijn, zal de positie van een wagen tot op ťťn meter kunnen aangetoond worden.

Dit gecombineerd met sensoren op de wagen die witte lijnen en andere voertuigen voor en naast hem kan "zien" zal men zeer precies een wagen kunnen besturen doorheen het drukke wegverkeer. Door het feit dat dit allemaal centraal wordt gestuurd kan dit uitermate veilig en precies gebeuren.


Noodsituaties?
Zelfs al is er een defect aan een auto waardoor hij in panne valt op bijvoorbeeld een autosnelweg zullen de auto's achter deze defecte auto dit detecteren en automatisch vertragen en het systeem kan hierdoor snel een file vermijden door efficiŽnt de auto's te laten ritsen.

Ook accidenten zullen tot het minimale gereduceerd worden omdat het systeem en de wagen op elk ogenblik weet welke auto's zich rond deze wagen bevinden en aan welke snelheid ze rijden.

Ecologie
Ecologisch zullen de auto's automatisch ook veel zuiniger worden omdat alle auto's de kortste en meest efficiŽnte weg nemen. Zelfs al worden de motors van auto's vervangen door "Groene motors" kan het systeem blijven werken want dit staat volledig onafhankelijk hiervan.

Veelzijdigheid van het systeem.
Hier eindigt het idee niet. Dit globale systeem kan niet enkel op auto's worden toegepast, maar ook op schepen, vliegtuigen en nog heel wat andere middelen kunnen hiervan gebruik maken. Ook de politie kan sneller weten waar bijvoorbeeld een gestolen auto zich bevindt.

Het systeem zou een subliem systeem zijn en schittert in zijn veelzijdigheid. Het is een systeem die waarschijnlijk in de nabije toekomst zal opduiken bij verschillende wagens.
De technologie is er, enkel de uitwerking moet nog komen.is dit mogelijk? rekening houdend dat als je het invoert, dat je het onmiddellijk moet invoeren voor de hele wereld, of anders heeft het idee geen kans op slagen.

met vriendelijke groet

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

michielfromhere

  michielfromhere


 • >25 berichten
 • 31 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 29 januari 2008 - 23:16

Het idee is wel leuk maar ongetwijfeld al door genoeg mensen bedacht. Niettemin best een prima onderwerp.

Er zitten echter enkele (kleine) knelpunten in je tekst.

Zelfs als de wegen overbelast raken kan de centrale computer nog steeds de snelheid van alle wagens aanpassen waardoor men een soort blok rijden invoert.

Je spreekt niet meer van overbelasting als een centrale computer, zoals je later in de zin aangeeft, alle problemen kan voorkomen. Dan is er niks meer overbelast, want het behoort tot het vermogen/de capaciteit die het wegennet heeft.

Ook de politie kan sneller weten waar bijvoorbeeld een gestolen auto zich bevindt.

Zo'n GPSje sloop je er als ervaren crimineel wel uit hoor.

En hoe wou je het gaan verplichten? Er zijn genoeg mensen die dit waarschijnlijk schending van privacy of beperking in vrijheid vinden. En ervan uitgaande dat dit niet te verplichten is, hoe voorkom je dan dat een deel van de automobilisten die dit niet zo ziet zitten de hele orde weer verstoort door wel op eigen inzicht overal langs te crossen?

Oja, en nog wat foutjes in de zinsopbouw waarvoor ik nog een keer een zin erbij pak die ik daarnet ook al citeerde:

Ook de politie kan sneller weten waar bijvoorbeeld een gestolen auto zich bevindt.

Dat klinkt natuurlijk voor geen meter. Maak daar liever zoiets van:

Ook kan de politie er eerder achterkomen waar een gestolen auto zich bevindt.

Of...

Een massal ingevoerd GPS-systeem biedt ook voordelen aan de politie. Zo kan bijvoorbeeld een gestolen auto eerder opgespoord worden wanneer een satelliet aangeeft waar deze auto zich ongeveer bevindt.

Veranderd door mhennink, 29 januari 2008 - 23:20


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures