Springen naar inhoud

[Natuurkunde] Pompenergie berekening


  • Log in om te kunnen reageren

#1

*_gast_Roy_01_*

  • Gast

Geplaatst op 31 januari 2008 - 11:49

Hallo ik ben bezig met diverse opdrachten over een zoutwater pompstation. Het pompstation levert zout koelwater met 5 electrische pompen van 515 KW (watt vermogen). Onder de opdrachten valt ook een vraagstuk over het gebruik van 2 drukleidingen in plaats van 3 leidingen DN 1200. De stroomsnelheid bij 3 leidingen is 0,55 m/s en bij 2 leidingen 0,85 m/s. Omdat het reynoldsgetal laminair is (resp. 448 en 668 Re) heb ik de frictiefactor bepaald met de formule 64/Re. En niet met de ruwheid k=0,5 gerekend. Na de onderstaande berekening kwam ik op een drukverhoging door leidingweerstand uit van 0,1 Bar.
Geplaatste afbeelding
Nu moet ik nog uitzoeken hoeveel meer energie dit vraagt van de pompen. Kan ik dit interpoleren uit de onderstaande grafiek? Dus het vermogen bij gebruik van 3 leidingen aflezen en bij 0,1 Bar verhoging (2 leidingen) en dit verschil als energie verhoging nemen door gebruik van een kleiner aantal leidingen? Ik hoop dat iemand mij een beetje op weg kan helpen, heb al veel gebruik gemaakt van vraagstukken van anderen. Alvast bedankt.

Met vriendelijke groeten, Roy Boendermaker

Geplaatste afbeelding

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Fred F.

    Fred F.


  • >1k berichten
  • 4168 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 01 februari 2008 - 16:00

Deze vraag is niet zondermeer te beantwoorden. Het hangt af van de regeling van het debiet.
Zit er een regelklep in het systeem? Of is het waterdebiet gewoon maximaal (geen regelklep)?
In het laatste geval zal het debiet iets afnemen wanneer er maar twee i.p.v. drie leidingen worden gebruikt. Door de hogere leidingweerstand worden de vijf pompen namelijk iets op hun Q-H curve gedrukt: H stijgt met 0,1 bar oftewel 1 meter, dus Q daalt iets. Aangezien niet duidelijk is wat de dimensie van de Q-schaal is kan ik niet zien waar het huidige operatie-punt is en is dus ook niet vast te stellen in de bovenste grafiek of bij iets lagere Q het gevraagd vermogen aan de pompas iets zal stijgen of juist iets zal dalen.
Hydrogen economy is a Hype.

#3

*_gast_Roy_01_*

  • Gast

Geplaatst op 06 februari 2008 - 09:39

Hallo bedankt voor uw reactie. Er zit geen regelklep in het systeem, alleen een overdruk klep als er te weinig koelwater wordt afgenomen. Ik was vergeten er bij te zetten dat de horizontale schaal in 1000 x m3/h is. Aan uw antwoordt te zien mag ik de vermogen toename gewoon uit de grafiek halen. En de volumestroom zal minder worden ja bij een hogere opvoerdruk. Bedankt voor de reactie, Mvg Roy

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures