Springen naar inhoud

DNA-test en familie


 • Log in om te kunnen reageren

#1


 • Gast

Geplaatst op 14 december 2003 - 05:08

Kan men via een DNA-test ontdekken dat iemand je broer is en niet je zoon ?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

woodstock

  woodstock


 • >250 berichten
 • 481 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 14 december 2003 - 10:36

Ja er is nl. een gen die alleen door de moeder doorgegeven word, ben ff de naam ervan kwijt :shock:

#3


 • Gast

Geplaatst op 14 december 2003 - 20:16

Het mitochondriaal DNA krijg je alleen van je moeder, dus daaraan zou je het moeten kunnen zien. Andere manieren zijn er ook wel, maar die zijn een stuk gecompliceerder.

#4


 • Gast

Geplaatst op 15 december 2003 - 14:58

Kan het zijn dat het mitochondriaal DNA dat je krijgt van je moeder identiek is als dat van je grootmoeder ? (zoja dat zou dit willen zeggen dat men via een DNA-test niet zou kunnen zien dat iemand je broer is i.p.v. je zoon)

#5


 • Gast

Geplaatst op 15 december 2003 - 22:49

Dat mtDNA is inderdaad gelijk. Maar dat maakt toch niet uit? In dit geval tenminste niet...

#6


 • Gast

Geplaatst op 16 december 2003 - 01:43

Als een moeder, haar broer en haar zoon een DNA-test uitvoeren. En zoals u zegt is de mtDNA altijd identiek. Dan wil dit zeggen dat men met een DNA-test onmogelijk kan ontdekken wie van de twee jongens de broer is en wie de zoon is. Dat wat dus ook mijn vraag. Bestaan er verschillen tussen de DNA-gegevens van haar broer en de DNA-gegevens van haar zoon ?

#7


 • Gast

Geplaatst op 16 december 2003 - 13:23

Ik ging ervan uit dat het om een man en zijn broer/zoon ging. Sorry voor dit misverstand. Als het om een moeder met broer en zoon gaat dan kan je kijken naar het Y-chromosoom. Dit wordt alleen via de vader doorgegeven. Je moet dan wel deze genetische informatie van de vader van de moeder hebben, en/of van de vader van de zoon.

#8


 • Gast

Geplaatst op 17 december 2003 - 04:18

Is een DNA-test van de vader nodig om te kunnen bepalen wie van de twee jongens de broer is en wie de zoon is ?

Wanneer ze het Y-chromosoom van de moeder vergelijken met het Y-chromosoom van haar broer, dan zouden deze identiek moeten zijn. Mijn vraag is nu, kan het zijn dat twee personen hetzelfde Y-chromosoom hebben en toch niet dezelfde vader hebben ? Is het Y-chromosoom wel 100% uniek ?

#9


 • Gast

Geplaatst op 17 december 2003 - 04:44

Nog een ander vraagje i.v.m het X-chromosoom. Hebben de broer en de zoon van de moeder ook een X-chromosoom ? Zoja, kan men aan de hand van dit X-chromosoom ontdekken dat de broer en de zoon niet dezelfde moeder hebben ?

#10


 • Gast

Geplaatst op 17 december 2003 - 12:24

Alleen mannen hebben een Y-chromosoom. Zijn zijn XY. Vrouwen hebben twee X-chromosomen (XX). Mannen krijgen hun Y-chromosoom dus altijd van hun vader en vrouwen krijgen er geen. Het Y-chromosoom van een man is vrijwel 100% identiek aan dat van zijn vader. De kans dat 2 mannen die een verschillende vader hebben toch een identiek Y-chromosoom hebben is erg klein, maar dit kan eventueel worden nagegaan met een stamboomonderzoek. Als de vaders niet al te verre familie van elkaar zijn dan kan het Y-chromosoom namelijk wel gelijk zijn.
Je moet voor de test dus het DNA materiaal van de vader van de moeder óf van de vader van de zoon hebben.

De broer en de zoon hebben allebei een X-chromosoom, maar hiermee is niet vast te stellen of het om een broer of een zoon gaat.

#11


 • Gast

Geplaatst op 17 december 2003 - 12:31

Je zou in principe wel met het X-chromosoom kunnen achterhalen of de broer en zoon een verschillende moeder hebben, omdat zoons altijd het X-chromosoom van hun moeder krijgen. Echter, als de moeders familie van elkaar zouden zijn dan is het weer moeilijker omdat ze dan mogelijk een zelfde X-chromosoom hebben.

#12

Runen

  Runen


 • >25 berichten
 • 38 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 19 januari 2004 - 19:13

Wat doen mensen toch moeilijk. je kan toch een dna profiel hebben van beide mensen. De zoon heeft een mix van genen van zijn vader EN moeder. De broer zou niet die mengelmoes hebben. Deze zou meer overeen moeten komen met de moeder en de vader van die moeder (de overgroot opa....)

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures