Springen naar inhoud

Metalen en volume bij trek of druk


  • Log in om te kunnen reageren

#1

oktagon

    oktagon


  • >1k berichten
  • 4502 berichten
  • Verbannen

Geplaatst op 05 februari 2008 - 22:41

Het materiaal staal in zijn gevarieerde samenstellingen en moleculaire opbouw met ijzer,koolstof,nikkel,chroom,ea.hebben in mijn vakgebied altijd al mijn diepere nieuwsgierigheid gewekt.

Er waren onbeantwoorde vragen,zoals:

Krijgt staal,afh.van de samenstelling,bij grote druk of bij trek,een ander volume,hetzij groter of kleiner of treedt er alleen maar vervorming op met behoud van het oorspronkelijk volume.

Als er een trekproef wordt gedaan met staal is er overeenkomstig de wet van Hooke tot een bepaalde grens een evenredigheid tussen uitrekken en optredende spanning.
Volgens de gehanteerde grafiek(en) ontstaat er daarna een "verwarring" in de verlopende lijn en laat men deze naar een lager nivo afdalen.

Mijn idee was altijd,dat er,zolang de staaf niet geknapt was er een oplopende spanning bij een verminderende diameter zou zijn en uitkomende op het begrip elasticiteitsmodulus,welke voor staal globaal 210 MPa bedraagt.
Deze snel oplopende spanningen zouden maar in fracties van seconden optreden voordat de breuk optreedt!
Volgens bestaande theorieen zou die spanning bestaan als een staaf tot zijn dubbele lengte zou worden uitgerekt.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures