Fietslampje brandt op stille windenergie

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 3.135

Fietslampje brandt op stille windenergie

Afbeelding


Onderzoekers van Wageningen UR Glastuinbouw zijn er samen met collega’s van TU Delft in geslaagd om wind om te zetten in energie, zonder gebruik te maken van een dynamo zoals windturbines doen. Toepassing van de nieuwe techniek zal nog even op zich laten wachten, maar kan naast veel geld aan onderhoudskosten flink wat geluidsoverlast gaan schelen.


Lees meer ... Wageningen Universiteit


Lees meer (pdf) ... EWICON II, Openbare eindrapportage
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Gebruikersavatar
Berichten: 9.240

Re: Fietslampje brandt op stille windenergie

In plaats van bewegende delen gebruikt het mechaniek water om de wind om te zetten in elektriciteit. Een generator vernevelt licht gezouten water en laadt de druppeltjes daarna elektrisch op, waarna de wind de geladen deeltjes meeneemt door de lucht. Een rooster vangt de druppeltjes op en wordt zo opgeladen tot boven de vijftig kilovolt, een spanning vergelijkbaar met ongeveer veertig duizend penlightbatterijen. ‘De wind moet arbeid verrichten om de druppels tegen dit elektrische veld in naar het rooster te blazen. Deze arbeid kan als elektrisch vermogen van het rooster afgenomen worden’, vertelt Balendonck.
Het is dus zo'n beetje de wind gebruiken om lading tegen elkaar te duwen, leuk idee. Natuurlijk even wachten totdat een test apparaat is gemaakt, en dan komt de altijd leuke rendements analyze.

Reageer