Springen naar inhoud

gasuitzetting


  • Log in om te kunnen reageren

#1


  • Gast

Geplaatst op 26 maart 2005 - 00:45

Hoe komt het toch dat als je je aansteker bijvult de butanol die er uitkomt ijskoud is ? Is het zo dat als een gecomprimeerd gas uitzet dat het dan kouder wordt zoja hoezo dan ??

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Kris Hauchecorne

    Kris Hauchecorne


  • >250 berichten
  • 294 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 maart 2005 - 11:42

Is butanol normaal gezien niet vloeibaar?
Butanol is wel zeer vluchtig en zal dus direkt beginnen te verdampen, bij verdamping zal zowel de achterblijvende vloeistof als de gasfase afkoelen. Dat is bij alle vloeistoffen zo.
De vloeistof koelt af omdat de snelste moleculen eerst verdampen, de tragere en dus koudere moleculen zijn t traag en hebben dus een veel kleinere kans om uit de vloeistof te ontsnappen. De gasmoleculen koelen af omdat ze uit elkaar bewegen en dus een deel kinetische energie moeten omzetten in potentiele energie (in de vloeistof zitten de deeltjes een beetje gebonden en die bindingsenergie moten ze overwinnen).

Als butanol een gas zou zijn, zoals butaan, dan zal bij het ontsnappen uit het reservoir eveneens expansie van het gas optreden en zal opnieuw een deel kinetische enrgie omgezet worden in potentiele energie omdat de gasmoleculen verder uit elkaar gaan zitten.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures