Springen naar inhoud

Het uitsterven van de neanderthaler door de mens


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Alexander Hartmans

  Alexander Hartmans


 • >1k berichten
 • 1286 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 februari 2008 - 21:05

Wanneer we goed kijken naar het huidige gedrag van de mens, hoe de mens bezig is anderen om zeep te brengen, en uit eindelijk zichzelf, kan er een nieuw inzicht gegeven worden aan de theorie hoe de Neanderthaler o.a. in Europe is uit gestorven, zo'n 28.000 jaar geleden.

Sommige wetenschappers denken dat de Neanderthaler door evolutionair niet sterk genoeg waren om zich verder te ontwikkelen, en toch bestonden zij vanaf ca. 130.000 jaar geleden als nieuwe soort uit het geslacht ''Homo". Wetenschappers dachten dat de Neanderthaler niet slim genoeg was door dat deze een kleine hersenschedelcapaciteit hadden in vergelijking dat van de Homo Sapiens Sapiens.

De Neanderthaler leefde primitief, maar dat gold ook voor de Homo Sapiens Sapiens, maar de Moderne mens, beter bekend als de Cro-Magnonmens, die ca 45.000 - 40.000 jaar geleden Europa binnen
trokken, had namelijk een goed voordeel: namelijk een goed werkend brein. Dit brein werd de Neanderthaler fataal. Ik denk dat de Neanderthaler is uitgemoord door de mens. Wanneer de mens en de Neanderthaler elkaar tegen kwamen kan dat tot conflicten geleid hebben.

De moderne mens heeft de laatste 14.000 jaar bewezen dat zij door territoriumdrift werden gevoed. En het is zeker goed denkbaar dat de mens door deze drift de Neanderthaler heeft uitgemoord en bepaalde zaken heeft over-gekopieeerd, zoals het ritueel begraven van soort genoten.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Kraus

  Kraus


 • >25 berichten
 • 87 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 februari 2008 - 21:24

Is het niet zo dat de inhoud van de schedel van de Neanderthaler juist iets groter is dan die van de homo sapiŽns?

Je conclusies over de verhouding tussen beide lijken mij erg voorbarig en vooral speculatief. Ook wel anachronistisch. "Moordpartijen" in de zin zoals je die hier aangeeft (een soort holocaust) zullen er vrijwel zeker niet hebben plaats gevonden. De opmars van het konijn in AustraliŽ of het verdrijven van andere vissoorten door de Victoriabaars noemt men toch ook geen moordpartijen?

Veranderd door Kraus, 12 februari 2008 - 21:32


#3

Alexander Hartmans

  Alexander Hartmans


 • >1k berichten
 • 1286 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 13 februari 2008 - 16:50

'Kraus' date='12 February 2008, 21:24' post='394233']
Is het niet zo dat de inhoud van de schedel van de Neanderthaler juist iets groter is dan die van de homo sapiŽns?

Je conclusies over de verhouding tussen beide lijken mij erg voorbarig en vooral speculatief. Ook wel anachronistisch. "Moordpartijen" in de zin zoals je die hier aangeeft (een soort holocaust) zullen er vrijwel zeker niet hebben plaats gevonden. De opmars van het konijn in AustraliŽ of het verdrijven van andere vissoorten door de Victoriabaars noemt men toch ook geen moordpartijen?Dat de schedel groter was dan die van de homo sapiens sapiens kan je gelijk in hebben, al zou ik dat na moeten kijken.

Genocide gepleegd door de homo sapiens sapiens is naar mijn mening nog niet bewezen, of het nog te bewijzen valt is een groot vraagteken. Maar! Gezien de menselijke geschiedenis van de laatste duizenden jaren acht ik de mens wel in staat, alleen in een andere vorm zoals het reeds bekend is.

Ik geloof niet dat de Neanderthaler niet op een natuurlijke wijze is uitgestorven. Zij stierven uit nadat de Homo Sapiens Sapiens o. a. in Europa aankwamen. Ook was er een populatie van Neanderthalers in het huidige Israel en na de komst van Homo Sapiens stierf de Neanderthaler daar ook uit.

#4

Ger

  Ger


 • >5k berichten
 • 16694 berichten
 • Technicus

Geplaatst op 14 februari 2008 - 10:47

In de Wetenschap in Beeld van een maand of twee geleden stond een artikel over de relatie tussen de Neanderthaler en de moderne mens, inclusief de theorieŽn over het uitsterven van de Neanderthaler.

Allereerst een punt welke ik hier al voorbij heb zien komen: De Neanderthaler had inderdaad een grotere herseninhoud van de moderne mens: 1450 ml. Dit zegt echter weinig over het intelligentieniveau: de olifant en de orka hebben toch ook een veel grotere herseninhoud dan wij, maar die kunnen we moeilijk slimmer noemen. We lezen het intelligentieniveau eerder af aan het gebruikte gereedschap, de mogelijkheden tot cultivering van de omgeving (hutten/woningen bouwen, vuur maken) en uitingen van taal of kunst (bijvoorbeeld grotschilderingen). Daaruit lezen we af dat de Neanderthaler een hoger intelligentieniveau had dan de Australopithecus-soorten, maar lager dan de moderne mens. Overigens hadden de Homo erectus en heidelbergensis een vergelijkbaar intelligentieniveau.

De Neanderthaler en de moderne mens komen waarschijnlijk beiden voort uit de Homo erectus. Evenzo geldt dat ook voor de Homo heidelbergensis, de homo antecessor en de homo floresiensis. De Neanderthaler trok als eerste richting Europa, hij was daar waarschijnlijk de eerste mensensoort. Ook is het gebied van de Neanderthaler beperkt gebleven tot Europa en het Midden-Oosten. Door de ijstijd die heerste bij het ontstaan van de Neanderthaler, was de Neanderthaler daar goed voor uitgerust. Kort, gedrongen postuur, flink gespierd. De moderne mens ontstond ongeveer 30.000 tot 50.000 jaar later in gematigder klimaten.
Verborgen inhoud
Er is nog onenigheid in de wetenschappelijke wereld of dit uit de Neanderthaler of uit de erectus kwamm, en of dit alleen in Afrika is geweest (enkele oorsprong-theorie), of op alle plaatsen waar de erectus zich bevond tegelijk (multi-regionaal model). Persoonlijk heb ik meer vertrouwen in de enkele oorsprong, maar aangezien de specialisten het er nog niet over eens zijn, kan ik daar als geÔnteresseerde leek weinig over zeggen.


De moderne mens trok ook naar Europa, en kwam daar de Neanderthaler tegen. Zeker is dat ze enige tijd naast elkaar hebben bestaan. Zeker is ook dat dit de ondergang van de Neanderthaler heeft ingeleid. Door het veranderde klimaat was de moderne mens beter uitgerust voor de omgeving, hij was slimmer en maakte effectiever gebruik van de natuurlijke hulpmiddelen. Nu zijn er globaal twee theorieŽn: de eerste stelt dat de moderne mens de Neanderthaler met geweld heeft bestreden. Deze theorie wordt echter nauwelijks ondersteund door bewijs, maar wordt meer ingegeven door een pessimistische perceptie van menselijk gedrag.
De andere theorie (waar ik meer in geloof) stelt dat doordat de moderne mens effectiever omging met de omgeving, hij goed kon overleven. Hierdoor bleven er te weinig hulpmiddelen, plaats en vooral voedsel over voor de Neanderthaler. Deze theorie wordt wel ondersteund, simpelweg door de feiten dat de moderne mens veel beter was uitgerust voor de omgeving.

DNA analyses wijzen erop dat er vermenging van soorten heeft plaatsgevonden. Waarschijnlijk is minstens 5% van het DNA van moderne Europeanen en West-Afrikanen afkomstig van de Neanderthaler. Het vermoeden bestaat dan ook dat deze vermenging ook een van de redenen is geweest van uitsterven.

Ik houd het dus op een evolutionair proces. De Neanderthaler is ontstaan voor specifieke omgevingskenmerken (ijstijd). Toen die voorbij was, en er kwam een soort die beter uitgerust was voor de nieuwe omgevingskenmerken, is het logisch dat die de minder uitgeruste soort verdrong.
"Knowledge speaks, but wisdom listens."
- Jimi Hendrix -

#5

Michael Tuk

  Michael Tuk


 • >100 berichten
 • 206 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 februari 2008 - 00:46

Het fossielenbestand laat ons zien dat iedere keer wanneer er een nieuw type Homo verscheen, alle voorgaande variŽteiten plotseling verdwenen.
De Neanderthalers verschenen wel tijdens een ijstijd, maar het is niet waar dat dit wezen speciaal ontstaan is voor die specifieke omgeving. Cro-Magnons en de moderne mens verschenen ook tijdens een ijstijd.

De Neanderthalers waren gedurende vele duizenden jaren de absolute heersers. Ze maakten goede wapens en gereedschappen. Maar het is hierbij wel van belang om op te merken, dat hun overblijfselen met een tussenruimte van ongeveer zestigduizend jaar vrijwel geen verbetering in morfologie vertonen.
De wezens die wij Cro-Magnons noemen, kwamen tijdens de eerste of tweede piek van de laatste ijstijd aan land. En dat was zo'n vijfenzeventigduizend of vijftigduizend jaar geleden. Hun wapens waren een reuzestap verder ontwikkeld dan de wapens van de Neanderthalers. De Neanderthalers verdwenen prompt. De moderne mens verscheen tijdens de derde fase van de laatste ijstijd, met de voordelen van misschien wel vijftigduizend jaar snelle evolutie meer dan Cro-Magnon. De Cro-Magnons verdwenen dan ook prompt. Het is niet erg waarschijnlijk dat de moderne mens ooit een Neanderthaler heeft gezien.

Het is ook onwaarschijnlijk dat er vermenging heeft plaatsgevonden. De integriteit van de huidige mensenrassen blijft ook behouden. Dat zal zeker in de harde prehistorie niet anders geweest zijn. DNA-overeenkomsten zie ik eerder als bewijs voor een veel vroegere verwantschap, dan als bewijs voor vermenging.
Hoger ontwikkelde typen Homo waren niet specifiek beter uitgerust voor nieuwe omgevingskenmerken, ze kwamen gewoon wezens tegen die relatief zo dom waren dat ze gemakkelijk zonder risico gedood konden worden. Ze waren wat onze voorouders betreft gewoon een ander prooidier. En als doden gemakkelijk gaat, dan laat ieder roofdier zijn instincten de vrije loop. De mens is daarbij geen uitzondering.
Wat niet kan bestaat niet.

#6

Michael Tuk

  Michael Tuk


 • >100 berichten
 • 206 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 februari 2008 - 01:20

Je conclusies over de verhouding tussen beide lijken mij erg voorbarig en vooral speculatief. Ook wel anachronistisch. "Moordpartijen" in de zin zoals je die hier aangeeft (een soort holocaust) zullen er vrijwel zeker niet hebben plaats gevonden. De opmars van het konijn in AustraliŽ of het verdrijven van andere vissoorten door de Victoriabaars noemt men toch ook geen moordpartijen?

Nee, maar dit voorbeeld kan je daarmee niet vergelijken. Het is een natuurwet dat twee soorten niet dezelfde ecologische niche kunnen bezetten. De een zal de ander elimineren, hetzij direkt of indirekt.
Om een voorbeeld te geven van indirekte concurrentie waarbij een soort werd uitgeroeid, kijk maar naar het lot van de sabeltandtijger, die ongeveer vijftigduizend jaar geleden uitstierf. Onze voorouders uit die tijd waren behoorlijk goede jagers. Ze waren begonnen met het uitroeien van een diersoort, die de sabeltandtijger als voedselbron nodig had, en rond vijftigduizend jaar geleden hadden onze voorouders alle grote diersoorten, die gemakkelijk gedood konden worden, van de aardbodem weggevaagd. Er bestond geen direkt conflict tussen onze voorouders en de sabeltandtijger. Onze voorouders hebben de sabeltandtijger uitgeroeid door de voedselbron van de sabeltandtijger weg te nemen.
Wat niet kan bestaat niet.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures