Springen naar inhoud

[wiskunde] infinitesimaalrekening en newton


 • Log in om te kunnen reageren

#1

klaasde

  klaasde


 • >25 berichten
 • 36 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 15 februari 2008 - 20:45

Voor een spreekbeurt voor het vak geschiedenis moet ik bewijzen dat Newton een van de grootste namen is uit de nieuwe tijd. Newton was samen met Leibniz de grondlegger van de infinitesimaalrekening. Op wikipedia staat er te lezen over de prioriteit van deze bijdrage, zonder welke technische toepassing van de wiskunde nu niet meer is voor te stellen. Nu is het vooral mijn bedoeling om aan te tonen dat Newton van een heel grote invloed was op de hedendaagse wiskunde. Het vermelden van de term infinitesimaalrekening zal mensen (die nog geen ervaring hebben met 'hogere' wiskunde) niet overtuigen van de grootste man uit de nieuwe tijd in Isaac Newton. Heeft iemand een idee, hoe ik - zonder de hele infinitesimaalrekening uiteen te zetten - toch kan aantonen dat de infinitesimaalrekening wel degelijk van groot belang is in hedendaagse wiskunde? Ik vond op wikipedia dat de integraalrekening (onderdeel van infinitesimaalrekening) bijvoorbeeld gebruikt wordt om het oppervlakte van complexere functies te bepalen, kan iemand nog (simpele) voorbeelden van de concrete toepassingen in de hedendaagse wiskunde geven? Aangezien ik niet bepaald inzicht heb in 'hogere' wiskunde is het moeilijk om zicht te hebben op wat het belang is van de ontdekking ervan. Het is vooral de bedoeling een publiek ervan te overtuigen dat deze ontdekking van heel groot belang geweest is voor wiskunde de dag van vandaag.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

TD

  TD


 • >5k berichten
 • 24137 berichten
 • VIP

Geplaatst op 15 februari 2008 - 20:57

Naast integraalrekening, vallen daar afgeleiden (differentiŽren van functies) onder. Je kan een overzicht geven van zijn bijdragen tot de wiskunde, maar ik zou dat geen "bewijs" noemen. In het bijzonder kan je de fysische toepassingen aanhalen (voor afgeleiden bijvoorbeeld: x'(t) = v(t), v'(t) = a(t); snelheid en versnelling als respectievelijk eerste en tweede afgeleide van de positie).
"Malgré moi, l'infini me tourmente." (Alfred de Musset)

#3

jhnbk

  jhnbk


 • >5k berichten
 • 6905 berichten
 • VIP

Geplaatst op 15 februari 2008 - 22:23

Je kan nog veel meer voorbeelden aanhalen, denk maar aan toepassingen uit:
- fysica (TD gaf er al enkele aan)
- chemie
- sterkteleer
- economie
- ...

Ik zou zelfs durven zeggen dat het meeste van de moderne wetenschappen steunt op Newton.
Het vel van de beer kunnen verkopen vraagt moeite tenzij deze dood voor je neervalt. Die kans is echter klein dus moeten we zelf moeite doen.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures