Springen naar inhoud

[Natuurkunde] Uitrollen op skates


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Jonathanr

  Jonathanr


 • 0 - 25 berichten
 • 1 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 21 februari 2008 - 17:57

Waar ligt het aan dat je op 1 skate sneller afremt dan op 2 skates met uitrollen?

Wij moesten onderzoeken of je het beste op 1 of op 2 skates kon uitrollen, om zo lang mogelijk door te blijven rollen.
Hiervoor hebben we metingen gedaan en zijn tot de conclusie gekomen dat je op 1 skate (dus op 1 been) een grotere vertraging hebt dan op 2 skates (op 2 benen). Nu moeten wij dit nog verklaren, maar dit lukt ons niet.
Dus waar ligt het aan dat je op 1 been sneller afremt dan dat je op 2 benen doorrolt?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Sjakko

  Sjakko


 • >1k berichten
 • 1007 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 februari 2008 - 18:38

Theoretisch moet dit als je kijkt naar de rolweerstand niet uitmaken. De rolwrijvingskracht is gelijk aan de normaalkracht*de wrijvingscoŽfficiŽnt. De normaalkracht is de ondersteuningkracht van de grond op de skate. Als je dat verdeelt over twee benen, dan halveert de wrijving per skate, maar je hebt 2 skates dus blijft de wrijving hetzelfde.

Er is hier iets anders aan de hand. Bijvoorbeeld niet twee identieke skates. Test dus zowel het linker als het rechter been eens. Iets anders wat ik zou kunnen bedenken is dat je op 1 skate wat meer je armen uitspreidt om je evenwicht te bewaren en dus meer luchtwrijving ondervindt. Bedenk eens wat er anders zou kunnen zijn in beide situaties.

EDIT: er schiet me trouwens net te binnen dat rubberachtige materialen zich niet goed houden aan LaTeX , dus daar kan het ook deels in zitten, helaas is dat gedrag in tegenspraak met wat jullie meten. Zie http://tribologie.nl/abc/formula1b.htm .

Veranderd door Sjakko, 21 februari 2008 - 18:50


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures