Springen naar inhoud

Agrobacterium Tumefaciens


 • Log in om te kunnen reageren

#1


 • Gast

Geplaatst op 29 maart 2005 - 13:42

Hallo allemaal,

Weet iemand hier misschien hoe de Agrobacterium Tumefaciens zijn T-DNA in het DNA van een plant kan laten binnendringen? Ik kan alleen vinden dŠt het gebeurt, maar niet HOE het gebeurt.

Ik hoop dat iemand van jullie me hierbij kan helpen.

Groeten,
S.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Bas

  Bas


 • >250 berichten
 • 824 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 29 maart 2005 - 14:25

Met dit antwoord loop ik vast vooruit op de minicursus Biotechnologie, maar vooruit. Hier volgt een fragment uit mijn rapport "GM: Kun je dat eten" (voor de geÔnteresseerden: te downloaden via http://www.rug.nl/we...s/archief/index):

Sommige bacteriesoorten zijn in staat om van nature genetisch materiaal over te dragen op planten. Ze doen dit om de plant eigenschappen te geven die gunstig zijn voor de bacterie. Agrobacterium tumefaciens doet dit door een plant op de plaats van een wond te infecteren en vervolgens een speciaal stuk DNA in de plantencellen rond de wond te brengen: het T-DNA. Dit DNA bevat genen die plantenhormonen produceren waardoor de plant een tumor ontwikkelt op de plaats van de infectie. Het T-DNA bevat daarnaast genen die zorgen voor de productie van stoffen die dienen als koolstof- en stikstofbron voor de bacteriŽn. De tumor, ofwel gal, vormt zo een voedselbron voor de bacteriŽn. Dit systeem is dus in feite een natuurlijke vorm van genetische modificatie, maar wel zeer lokaal in de plant (rond de plaats van infectie).
Het natuurlijke proces van de DNA-overdracht werkt als volgt. Het T-DNA ligt op een plasmide (het zogenoemde Ti-plasmide), samen met een aantal andere genen die betrokken zijn bij het infectieproces. Na de infectie zal het T-DNA door de bacterie uit het plasmide worden geknipt en via een speciaal transportsysteem worden ingebracht in een plantencel rond de wond. Eenmaal in de plantencel zal het T-DNA worden opgenomen in het planten-DNA. Dit gebeurt op een efficiŽnte manier, maar wel op een vrijwel willekeurige plaats.

Het systeem dat voor de overdracht van het DNA zorgt maakt gebruik van zogeheten type IV secretie. Kort gezegd werkt dit mechanisme als een soort injectienaald, waarbij de bacterie de gestheercel 'aanprikt' en het DNA-fragment injecteert.
Ik wou dat ik een elektron was, dan kon ik altijd paren

#3

Bas

  Bas


 • >250 berichten
 • 824 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 29 maart 2005 - 15:05

Ik heb nog een goed artikeltje hierover gevonden: http://www.kennislin...=811&prev=75009
Ik wou dat ik een elektron was, dan kon ik altijd paren

#4


 • Gast

Geplaatst op 29 maart 2005 - 20:48

Hťťl erg bedankt, Bas!
Je hebt me enorm geholpen!
Ook een erg verhelderende tekening in dat artikeltje in de tweede link.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures