Springen naar inhoud

[Chemie] Aanmaken van buffers


 • Log in om te kunnen reageren

#1

klein duimpje

  klein duimpje


 • >25 berichten
 • 72 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 februari 2008 - 20:54

Bereid 1l van volgende buffers:
citroen-fosfaatbuffer van pH=7 uitgaande van citroenzuur.H2O en Na2HPO4
Dan heb ik ook nog als gegeven gekregen dat citroenzuur monohydraat = 21,014 g/l
Iemand een idee hoe je dit kunt oplossen?
Bedankt alleszinds op voorhand

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

oscar2

  oscar2


 • >250 berichten
 • 271 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 01 maart 2008 - 21:28

Tja. Dat is niet de eenvoudigste aanpak.

Om een buffer te maken heb je een zwak zuur of een zwakke base nodig. Dat betekent dat er een evenwicht is: [H][B]=K[HB]. Omdat de gewenste pH gegeven is kun je bepalen hoeveel procent van het zuur in de vorm [B] is en hoeveel in de vorm [HB].

Citroenzuur is inderdaad een zwak zuur en het heeft dus een evenwichtsconstante. Het heeft er zelfs drie omdat het een driewaardig zuur is. Bij pH=7 heb je de constante K = 10^-6,4 nodig. (de pKa = 6,4 ligt het dichtst bij 7)

Maar, fosfaat is een zwakke base. En ook driewaardig. Ook deze heeft dus drie evenwichtsconstanten. Maar degene die jij nodig hebt is K = 10^-7,12 (pKa = 7,12 ligt het dichtst bij 7).

Enfin. Je zult van beide moeten uitrekenen welk percentage in de de zuur-vorm is en welk percentage in de base-vorm. Vervolgens is nog de vraag hoeveel fosfaat je moet toevoegen. Daarvoor moet je eerst weten hoeveel (mol) citroenzuur je hebt (b.v. in 1 L). Oorspronkelijk was dat allemaal in de vorm [HB]. Bij pH=7 is een percentage in de vorm [B]. Er is een verwaarloosbare hoeveelheid [H] de rest van de protonen moet je verwijderen met behulp van de fosfaat. De fosfaat is oorspronkelijk in de vorm [B] maar na de reactie met citroenzuur is een deel in de vorm [HB]. Daar zijn de [H]'s van de citroenzuur dus heengegaan. Bereken bijvoorbeeld eerst eens hoeveel [H] er wordt opgenomen door 1 mol fosfaat. De vergelijk je met de hoeveelheid die moet worden opgenomen. Dan weet je hoeveel fosfaat je moet toevoegen.

Experimenteel is het natuurlijk veel makkelijker: Je voegt gewoon fosfaat toe tot de pH=7 is.

Groet. Oscar

#3

bottn

  bottn


 • 0 - 25 berichten
 • 1 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 08 april 2009 - 09:32

beste,
als je moet zorgen dat je een bepaalde ph-waarde uitkomt, heeft dit altijd te maken met de concentratie aan h30+ of oh-
Vermits we met een buffer te maken hebben, moeten we gebruik maken van de vierkantsvergelijking van de zuur-concentratie. Daarvoor heb je gegeven gekregen hoeveel de concentratie is is van de te gebruiken stof.
Misschien kun je nu wat verder denken?

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures