Springen naar inhoud

Echo


  • Log in om te kunnen reageren

#1


  • Gast

Geplaatst op 30 maart 2005 - 16:04

Kan iemand mij uiteggen wat een echo precies is? En is er verschil met galm, of is dat precies hetzelfde?

Alvast bedankt!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Stephaan

    Stephaan


  • >250 berichten
  • 866 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 30 maart 2005 - 16:47

In gewone spreektaal wordt (weer)galm en echo wel door elkaar gebruikt. Echo is een nogal verstaanbare herhaling van een geroepen woord of heel korte zin, vooral in de bergen waar te nemen. Hij ontstaat door de geluidsgolven die bijvoorbeeld op de tegenover liggende, steile bergen in een vallei teruggekaatst worden. De afstand tussen de geluids bron en de terugkaatsende wand moet groot genoeg zijn om het oorspronkelijke geluid en de echo van elkaar te kunnen scheiden.
Galm is eigenlijk, vind ik een hinderlijk verschijnsel namelijk dat in een tamelijk grote ruimte met harde wanden de geluids golven van alle kanten terug komen en interfereren met de woorden of de muziek die vlak erna ontstaan. Stemmen worden daardoor moeilijk verstaanbaar. Iemand die een voordracht houdt in een zaal waar een galm inzit kan daar rekening mee houden door heel traag te speken zodat de galm van het vorige woord weg is vooraleer hij het volgende zegt.
Misschien heb je daar al iets aan. Specialisten in de akoustiek kunnen het waarschijnlik allemaal nog veel beter uitleggen.

#3


  • Gast

Geplaatst op 30 maart 2005 - 19:25

Thnx!
Ik weet zo al genoeg. Ik moest het alleen even uit kunnen leggen op een presentatie. (in een zaal zonder glam...)

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures