Springen naar inhoud

Afwijzing beklag in bokito-zaak


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Ger

    Ger


  • >5k berichten
  • 16590 berichten
  • Technicus

Geplaatst op 05 maart 2008 - 11:35

Afwijzing beklag in Bokito-zaak


De raadkamer van het Gerechtshof s-Gravenhage heeft het beklag tegen de Diergaarde Blijdorp in Rotterdam afgewezen. Dit houdt in dat er geen strafrechtelijke vervolging tegen Blijdorp zal worden bevolen. Het beklag werd ingediend door bezoekers die op http://www.nu.nl/new...?n=1081623&c=12" target="_blank">18 mei 2007 in het restaurant van de dierentuin oog in oog met gorilla Bokito stonden.

Het gaat in deze zaak om een zgn. http://www.rechtspra.../art. 12 Sv.htm" target="_blank">artikel 12 Strafvordering zaak. Dit zijn zaken waarin een klacht van een belanghebbende behandeld wordt nadat een Officier van Justitie besloten heeft om niet tot vervolging over te gaan en de belanghebbende het daar niet mee eens is.

Klaagschrift
De officier van justitie besloot indertijd de Diergaarde Blijdorp niet strafrechtelijk te vervolgen, omdat:

  • Diergaarde Blijdorp de benodigde vergunning bezat en aan de wettelijke verplichtingen voldeed;
  • Diergaarde Blijdorp er, gezien de beschouwingen van deskundigen, geen rekening mee hoefde te houden dat een gorilla te diep het water in zou gaan of over de natte gracht zou springen;
  • Het gedrag van de gorilla Bokito mede werd veroorzaakt door n of meerdere (vaste) bezoekers van de Diergaarde Blijdorp welke bezoekers reeds eerder op hun gedrag waren aangesproken door medewerkers van de dierentuin.
Tegen deze beslissing van de officier van justitie hebben klagers een klaagschrift ingediend bij de raadkamer van het Gerechtshof s-Gravenhage.

Beslissing
De raadkamer van het hof is tot de beslissing gekomen dat het beklag van klagers dient te worden afgewezen. De raadkamer is van oordeel dat het bevelen van strafvervolging van de diergaarde niet opportuun is nu er geen strafdoeleinden gediend zullen zijn bij het strafrechtelijk vervolgen van de Diergaarde Blijdorp. Alle dierentuinen onderschrijven immers de algemene norm dat gevaarlijke dieren onschadelijk gehouden dienen te worden en de Diergaarde Blijdorp heeft reeds diverse maatregelen genomen om een nieuwe uitbraak van een gorilla voorzover mogelijk- te voorkomen.

Naar: Rechtspraak.nl

Lees de uitspraak op Rechtspraak.nl
"Knowledge speaks, but wisdom listens."
- Jimi Hendrix -

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures