Springen naar inhoud

Middelpuntzoekende kracht


 • Log in om te kunnen reageren

#1

marcvanzee

  marcvanzee


 • 0 - 25 berichten
 • 1 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 06 maart 2008 - 13:11

hallo,
ik heb een as waar een buisje schuin aan bevestigd is op twee punten dmv. horizontale balkjes.
dit heb ik proberen te tekenen in de bijgevoegde tekening, maar het kan er wat slecht uitzien omdat ik het op deze computer via een online tekenprogramma moest doen :D.

ik wil een contragewicht maken voor die schuin balk, zodat mijn as in balans blijft. ik vermoed dat de middelpuntzoekende kracht er uitziet zoals ik het in de tekening in paars heb weergeven.

het contragewicht is eigenlijk tegengesteld aan die kracht, maar dan de andere kant op, waarbij het gewicht gelijk is aan de buis plus de twee balkjes.

klopt mijn redenatie een beetje?

Picture_6.png

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Sjakko

  Sjakko


 • >1k berichten
 • 1007 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 maart 2008 - 13:38

Ik neem aan dat de verticale as de rotatie-as is? Dan is de kracht verkeerd getekend (hij moet loodrecht op de rotatie-as). Als je een contragewicht voor buis+steunbuisjes wilt gebruiken, dan moet je even kijken hoe ver het zwaartepunt van deze 3 onderdelen samen ligt ten opzichte van de as. Pas dan kun je de benodigde middelpuntzoekende kracht bepalen. Deze kun je dan bijvoorbeeld realiseren door een kleinere massa op grote afstand van de as of een grotere massa op kleine afstand van de as; de contramassa hoeft dus niet per se dezelfde massa te hebben als buis+steunbuisjes.

Gebruik LaTeX

Veranderd door Sjakko, 06 maart 2008 - 13:47


#3

willem1

  willem1


 • >25 berichten
 • 44 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 06 maart 2008 - 13:43

klopt mijn redenatie een beetje?

Ik neem aan dat de zwarte lijn het buisje voorstelt en de witte verticale lijn de as.

De middelpunt vliegende kracht staat loodrecht op de draaiing, dus die staat horizontaal. Wel is er ook de zwaartekracht, die verticaal werkt.

Het gemakkelijkst is om het contra gewicht even zwaar te maken als het buisje en de twee balkjes en dan het zwaartepunt van dit gewicht precies (horizontaal) aan de andere kant van de as te plaatsen als de zwaartepunt van de buis en de balkjes. De constructie is dan in evenwicht bij stilstand, bij langzaam en bij snel ronddraaien.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures