[Scheikunde] Analyse omega-3 en omega-6 vetzuren in melk

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 2

[Scheikunde] Analyse omega-3 en omega-6 vetzuren in melk

Ik moet samen met een vriend van me een examenonderzoek doen voor het vak scheikunde. Wij hebben als onderwerp de analyse van de verhouding tussen Omega-3 en Omega-6 vetzuren in melk van koeien die in de weide lopen en koeien die op stal staan. Wij willen kijken of de verhouding tussen deze vetzuren bij beide groepen gelijk is, of dat de omgevingsfactoren van invloed zijn op deze verhouding.

Wij lopen vast in onze analyse. Wij weten dat:

- Het melkvet moet worden gescheiden van de overige componenten van de melk

- In het melkvet de verbinding tussen de vetzuren en de glycerolmoleculen moet worden verbroken

- De losse vetzuren moeten worden veresterd met methanol, zodat ze beter kunnen worden aangetoond m.b.v. gaschromotografie.

- Met behulp van gaschromotografie de hoeveelheid van elk vetzuur moet worden bepaald.

We hebben beschikking over een professioneel laboratorium, waar we gebruik mogen maken van de daar aanwezige faciliteiten. Nu ontbreekt alleen een concreet werkplan voor de verschillende onderdelen, en misschien ontbreken er wel essentiële stappen, of maken we gebruik van foute of overbodige stappen. Het is nu onze vraag of u ons hierbij kunt helpen.

Kan iemand suggesties geven voor deze analyse?

Alvast bedankt!

Reageer