Springen naar inhoud

Beenmergtransplantatie


 • Log in om te kunnen reageren

#1

ankuh

  ankuh


 • 0 - 25 berichten
 • 6 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 10 maart 2008 - 15:33

ik heb op het internet gevonden dat er bij een beenmergtransplantatie via een infuus de stamcellen worden getransplanteerd. Deze cellen zouden dan zelf de weg naar de lege ruimtes (waar eerst het beenmerg zat) vinden. Maar wat gebeurd er eigenlijk als deze ruimtes niet helemaal leeg zijn, dat er met chemotherapie of straling niet alle "zieke" cellen zijn verwijderd? Wordt het nieuwe beenmerg dan afgestoten, of dragen de "zieke" cellen de ziekte weer over op de nieuwe cellen?

Anke

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Drs.P

  Drs.P


 • >100 berichten
 • 163 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 maart 2008 - 19:08

Vaak krijg je niet alle "zieken" cellen weg, maar zoek eens op "graft versus host" of "graft versus malignancy". Het meest gewenste effect is dat het nieuwe beenmerg aanslaat en de hieruit ontstane lymphocyten het oude beenmerg aanvallen en opruimen. Slaat het nieuwe beenmerg niet aan, of ontwikkeld er geen GVM dan kun je een regressie krijgen. Als je verder zoekt naar informatie, kun je BMT (BoneMarrow Transplant) uitwisselen met SCT (StemCell Transplant). Bij het eerste (oude methode) wordt er met een beenmerg punctie cellmateriaal "gewonnen", bij het 2de wordt dmv interleukines stamcellen uit het beenmerg in het bloed verkregen, welke met een infuus "geoogst" kunnen worden.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures