Springen naar inhoud

Spaarlampen?


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Assassinator

  Assassinator


 • >1k berichten
 • 4546 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 maart 2008 - 11:16

De laatste tijd hoor je erg veel over spaarlampen, maar ik vroeg me af of LED-lampjes niet veel zuiniger waren, langer meegingen en goedkoper/schoner (in spaarlampen zit bijv kwik dacht ik, dat is ook niet echt bevorderlijk). Waarom worden die dan niet massaal geadverteerd als dat inderdaad het geval is.
'The universe has a way of not caring about what you believe.'

- Robert Heinlein -

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

DePurpereWolf

  DePurpereWolf


 • >5k berichten
 • 9240 berichten
 • VIP

Geplaatst op 12 maart 2008 - 11:24

Ledjes zijn over het algemeen niet 'wit'. Witte lichtjes die je koopt zijn eigenlijk blauw met een geel vliesje erover heen, dit vinden mensen vaak geen 'warm' licht. Ledjes zijn natuurlijk altijd met een enkele golflengte.

Op dit moment zijn spaarlampen nog voordeliger en zuiniger. Dit kan echter veranderen. Maar het is moeilijk om met zo'n goedkope industrie als spaarlampen to concureren.

Hier is een leuk linkje: http://www.otherpowe...r_lighting.html

#3

Benm

  Benm


 • >5k berichten
 • 9761 berichten
 • VIP

Geplaatst op 12 maart 2008 - 12:20

Het rendement van LED's is inmiddels zo ver gestegen dat er exemplaren zijn die het beter doen dan gangbare spaarlampen en TL's. Daadwerkelijk verkrijgbare leds (bijv Cree X-lamps) zijn er met een rendement tot ongeveer 100 lumen/watt, bij een spaarlamp is dat ca 60 lm/watt, maar dat is inclusief het vermogen verstookt in de aansturing. 'Rauw' rendement van het buisje van een spaarlamp zal 80-90 lm/watt zijn, ook afhankelijk van de kleurtemperatuur.

Zo'n led kost echter wel een euro of 10, en haalt dat rendement bij 1 watt vermogen (ze kunnen wel 3 hebben maar met lager rendement). Om een gangbaar 11 watts spaarlampje van een paar euro te vervangen zou dat dus 100 euro kosten voor de LED's alleen, en daar komt de koeling, montage en aanstuurelctronica dan nog bij. Ze gaan vervolgens wel behoorlijk lang mee, in de orde van 50.000 uur totdat het rendement is teruggelopen tot 70% van het oorspronkelijke.

LED verlichting is daarmee voor de consument domweg onbetaalbaar, en het verschil met spaarlampen verdien je nooit terug - het rendement is maar marginaal hoger.

Witte lichtjes die je koopt zijn eigenlijk blauw met een geel vliesje erover heen, dit vinden mensen vaak geen 'warm' licht. Ledjes zijn natuurlijk altijd met een enkele golflengte


Dat 'vliesje' is geen filtertje oid maar een fosfor, die het blauwe licht deels omzet in geel-oranje. Het resultaat kan iedere wenselijke kleur wit zijn, maar goede rendementen zijn alleen te halen bij hoge kleurtemperatuur - iets dat geldt voor iedere lichtbron.
Victory through technology

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures