Springen naar inhoud

Index van consistentie!?


  • Log in om te kunnen reageren

#1


  • Gast

Geplaatst op 31 maart 2005 - 20:41

Is er ook een maat of index voor consistentie in (afstanden) matrices? Er is een maat voor afhankelijkheid, de determinant. Maar is er iets soortgelijks voor consistentie of moet daar nog iemand op promoveren?
Bijvoorbeeld de afstandenmatrix:
A B C D
A
B 3
C 5 4
D 4 5 3
zou dan consistentie-index 1 krijgen, het zijn 2 driehoeken van 3-4-5 'ruggelings' tegen elkaar aan, dit is 100% 'mogelijk' in het twee-dimensionele vlak.
Maar de afstandenmatrix:
A B C D
A
B 3
C 9 4
D 4 5 3
zou dan een véél lagere consistentie-index krijgen, aangezien deze 6 afstanden onderling niet 'kunnen' (in het twee-dimensionale vlak; er ligt a.h.w. een 'berg' tussen A en C; residu is 9-5=4).
Dus, is er een 'consistentie'-index voor iedere denkbare i*i-matrix? Wat is daar in bijvoorbeeld Excel-termen dan de 'formule' van? Of is bewijsbaar dat zo'n consistentie-index niet bestaat?

Ik zou er voor mijn (Excel-) programma om een willekeurige afstandentabel tussen objecten te vertalen in een set coördinaten van die objecten zeer mee zijn geholpen, dus... bij voorbaat dank voor iedere hint.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures