Springen naar inhoud

Discriminatie door geloofsgemeenschappen


 • Log in om te kunnen reageren

#1

qrnlk

  qrnlk


 • >5k berichten
 • 5079 berichten
 • Lorentziaan

Geplaatst op 26 maart 2008 - 20:07

zolang ze binnen de lijntjes kleuren van de grondwet. discriminatie op basis van sexuele geaardheid is strafbaar en mag NIET.

Nee, scheiding van kerk en staat betekend dat de overheid zich hier niet mee gaat bemoeien. De grondwet garandeert juist dat religieuze organisatie dit onderscheid wel mogen maken.

Verborgen inhoud
We hebben in het verleden verschillende overheden gehad die zich wel inhoudelijk gingen bemoeien met religieuze zaken en daar zijn verschillende burgeroorlogen over gevoerd om het te voorkomen. De status quo op dit moment is dat de overheid niet bevoegd is om te bepalen wat iemand wel of niet mag geloven en hoe iemand zijn religie mag beoefenen. Dat is wat de grondwet zegt.

Religie is overigens niet de enige, dit is onderdeel in het recht op vereniging. Elke vereniging (ook niet religieuze) mag discrimineren op elke willekeurige grond. Een mannenclub mag vrouwen weigeren. Een extreem-rechtse politieke partij mag allochtonen weigenen (en ze mogen daarvoor niet eens gekort worden op hun subsidie). Als je dit recht om te discrimineren niet zou handhaven zou in de praktijk geen verenigingsrecht hebben.

Het is anders als de vereniging als opdrachtgever optreed: Een kerkgenootschap die een hovenier wil inhuren mag daarbij geen onderscheid maken op een heleboel gronden waaronder partner voorkeur. Maar deze hovenier wordt dan ook geen lid van het kerkgenootschap.

Iemand die zich niet kan verenigen met de (per definitie aanvullende) regels en wetten die een kerkgenootschap aan hem stelt kan geen lid worden. Ik begrijp ook eigenlijk niet waarom iemand lid zou willen worden van een kerkgenootschap die gebaseerd is op een normen en waarden die hij niet deelt... volgens mij is dat waanzin.
Any sufficiently analyzed magic is indistinguishable from science.
Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.

There is no theory of protecting content other than keeping secrets – Steve Jobs

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

1207

  1207


 • >250 berichten
 • 991 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 26 maart 2008 - 23:23

De status quo op dit moment is dat de overheid niet bevoegd is om te bepalen wat iemand wel of niet mag geloven en hoe iemand zijn religie mag beoefenen. Dat is wat de grondwet zegt.

niemand kan bepalen wat jij gelooft en welke rituelen jij daarvoor verzint. maar de rituelen moeten wel conform de grondwet zijn. Homo's van 10 hoog gooien is geen toegelaten ritueel voor je geloofsgroepje en wordt niet beschermd door scheiding kerk en staat.

Ik begrijp ook eigenlijk niet waarom iemand lid zou willen worden van een kerkgenootschap die gebaseerd is op een normen en waarden die hij niet deelt... volgens mij is dat waanzin.

das waar maar dat neemt niet weg dat geen enkele vereniging, ook geen kerkclubje, zich zomaar boven de grondwet mag stellen of het UVRM straffeloos aan zijn laars mag lappen.

#3

qrnlk

  qrnlk


 • >5k berichten
 • 5079 berichten
 • Lorentziaan

Geplaatst op 26 maart 2008 - 23:42

niemand kan bepalen wat jij gelooft en welke rituelen jij daarvoor verzint. maar de rituelen moeten wel conform de grondwet zijn.

Niet direct. Ze moeten conform andere weten zijn.

Homo's van 10 hoog gooien is geen toegelaten ritueel voor je geloofsgroepje en wordt niet beschermd door scheiding kerk en staat.

True. Maar een kerkgenootschap mag wel het homo's wel weigeren om lid te worden en mag ook bestaande leden die zich als homo identificeren verwijderen. Jezelf identificeren als homo is niet verenigbaar met menig religieus genootschap. Evenzo mag een kerkgenootschap ook bijvoorbeeld vrouwen uitsluiten van leidinggevende functies. Wie het daar niet mee eens is hoeft zich niet bij deze groepen aan te sluiten.

das waar maar dat neemt niet weg dat geen enkele vereniging, ook geen kerkclubje, zich zomaar boven de grondwet mag stellen of het UVRM straffeloos aan zijn laars mag lappen.

Er is geen enkele vereiste dat een vereniging de grondwet of het UVRM accepteert of zelfs maar erkend, gegeven dat het slechts rechten kan ontlenen aan deze twee zou dat echter zeer onverstandig zijn :D.

In het geval van een politieke partij is het geen enkel probleem als het bijvoorbeeld als doelstelling het aanpassen van de grondwet of het afwijzen van het UVRM heeft. Of zelfs het beëindigen van de democratie.
Any sufficiently analyzed magic is indistinguishable from science.
Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.

There is no theory of protecting content other than keeping secrets – Steve Jobs

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures