Springen naar inhoud

Voedselopname door het lichaam.


 • Log in om te kunnen reageren

#1

stierke

  stierke


 • 0 - 25 berichten
 • 21 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 31 maart 2008 - 17:02

Ik vraag me af of er al studies geweest zijn over de efficiŽntie van de voedselopname. Men zegt altijd dat het lichaam zoveel calorieŽn nodig heeft bij die zijn schijnbaar voor iedereen hetzelfde volgens de geneeskunde. Maar gedroogde mest bevat ook een verbrandingswaarde dus is blijkbaar niet alles opgenomen door het lichaam. Ik kan me best inbeelden dat die kan verschillen volgens de persoon. misschien dat mensen met overgewicht een mest produceren die veel armer is dan mensen die te mager zijn? Ik vind er op het internet niets over. Ik ben ook benieuwd wat anderen denken over dit onderwerp.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Klintersaas

  Klintersaas


 • >5k berichten
 • 8614 berichten
 • VIP

Geplaatst op 31 maart 2008 - 18:26

Je kan het zo gek niet bedenken of er zijn studies over uitgevoerd, dus ook over deze materie. Zoek op de wetenschappelijke Google met de zoektermen assimilation efficiency, digestive efficiency en food intake.

EDIT: I.v.m. met je bedenkingen over overgewicht:

Physiology of transgenic mice with brown fat ablation: obesity is due to lowered body temperature

In dat artikel is o.a. het volgende te lezen:

In adult UCP-DTA mice, we measured food intake and food assimilation, locomotor activity, metabolic rate, and body temperature in comparison to control animals. No differences could be observed in food intake or assimilation and locomotor activity.

Veranderd door Klintersaas, 31 maart 2008 - 18:26

Geloof niet alles wat je leest.

Heb jij verstand van PHP? Word Technicus en help mee om Wetenschapsforum nog beter te maken!


#3

Robjee

  Robjee


 • >100 berichten
 • 209 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 28 april 2008 - 15:42

De energie van voedsel zoals vermeld op etiketten en in voedingswaarde-tabellen is gebaseerd op het Atwater-systeem:
http://www.fao.org/D...7E/M2847E00.HTM
Dit wil zeggen dat de energie die de ontlasting nog bevat ervan afgetrokken is.

De cijfers van Atwater zijn echter gemiddelden:

"Atwater factoren zijn gemiddelden
Een veel waarschijnlijkere verklaring voor de verschillen in effecten op lichaamsgewicht tussen verschillende macronutriŽnten is gelegen in verschillen in absorptie. De energie-inhoud van voedingsmiddelen kan op drie manieren worden uitgedrukt. De bruto energie-inhoud kan met behulp van een calorimeter worden bepaald, de verteerbare energie-inhoud is de bruto energie-inhoud min de faecale verliezen, en de metaboliseerbare energie-inhoud, die ook gecorrigeerd zijn voor de verliezen met de urine. Voor het berekenen van de metaboliseerbare energie-inhoud worden vaak de bekende Atwater-factoren gebruikt: 4,0 kcal/g voor eiwit en koolhydraat, en 8,9 kcal/g voor vet.
Deze Atwater-factoren zijn echter gemiddelden, die weliswaar geschikt zijn voor het berekenen van de metaboliseerbare energie-inhoud van een gemengde voeding, maar die bij het berekenen van de energie-inhoud van individuele voedingsmiddelen tot aanzienlijke fouten kunnen leiden, aldus Schoeller. Zo is er bijvoorbeeld tussen olijfolie en dierlijk vet een verschil in bruto energie van 0,1 kcal/g. De verschillen tussen koolhydraten zijn nog groter (3,69 kcal/g voor glucose; 3,96 kcal/g voor sucrose, en 4,12 kcal/g voor zetmeel). En de energie-inhouden van verschillende eiwitten lopen uiteen aan de hand van de gehalten van verschillende aminozuren: voor alanine bedraagt de bruto energie-inhoud 4,35 kcal/g, tegen 6,52 kcal/g voor leucine. Deze gevolgen van deze verschillen in bruto energie-inhoud worden nog verergerd door verschillen in verteerbaarheid. De verteerbaarheid van macronutriŽnten van dierlijke herkomst bedraagt ongeveer 95%, maar die van plantaardige macronutriŽnten kan uiteenlopen van 80 tot 98%. Volgens Schoeller kan het kritiekloos gebruik van de energiewaarden uit de voedingsmiddelentabellen leiden tot aanzienlijke fouten in de berekeningen. Het verschil tussen wat de onderzoekers denken dat de proefpersonen innemen en de werkelijke inname kan oplopen tot 150 kcal/d. Over een periode van 12 weken kan een dergelijke fout een verschil in lichaamsgewicht verklaren ter waarde van ruim 1 kg. Als de koolhydraat-arme voeding ook nog eens relatief veel vezel bevat kan het verklaarde verschil in lichaamsgewicht verder toenemen met 0,2 tot 0,6 kg over 12 weken."

http://www.voedingsmagazine.nl/ CalorieŽn Verdwijnen Niet in het Nietsí

#4

jean-jacques

  jean-jacques


 • >25 berichten
 • 32 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 11 mei 2008 - 12:08

Misschien deze:
http://www.ergogenic...etzucht5.html#4

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures