Springen naar inhoud

Suikerriet = helofyt?


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Hari

  Hari


 • >250 berichten
 • 474 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 31 maart 2008 - 21:41

Hallo iedereen,

Ik hou mij bezig met helofytenfilters. Nu weet ik dat riet een best zuivernede werking heeft. Echter een helofytenfilter is nog jong. Ik woon op de Antillen en daar wordt (particulier) redelijk wat suikerriet verbouwt en is riet vrij schaars. Ik heb zitten zoeken op Internet of suikerriet een helofyt is maar ik kan dat niet vinden en ook niet of het diepwortelend is etc etc. (na kan ik dat laatste natuurlijk zelf ook bekijken maar het is handig als er gewoon een site bestaat met teeltinformatie).

Suikerriet (Saccharum officinarum) behoort tot de grassenfamilie (Gramineae of Poaceae), misschien helpt dat...

Bij voorbaat dank voor jullie hulp.

Every day is a gift, that's why they call it 'the present'.


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Veertje

  Veertje


 • >5k berichten
 • 6713 berichten
 • VIP

Geplaatst op 31 maart 2008 - 22:24

http://www.kw.nl/~ec...nfo/helofyt.htm

http://nl.wikipedia.org/wiki/Helofyt

Suikerriet groeit niet IN water, dus zal het geen helofyt zijn. Het beste is suikerriet te vergelijken met maïs.
I am not young enough to know everything - Oscar Wilde

#3

Hari

  Hari


 • >250 berichten
 • 474 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 01 april 2008 - 00:42

ha Veertje,

Bedankt maar die sites had ik al bezocht. Dat suikerriet niet in water groeit wil ik wel geloven maar hoe weet je dat? KAN het niet in water groeien? gewoon riet groeit ook niet perse IN water...
Je schrijft dat suikerriet het best te vergelijken is met mais, mais kan absoluut niet tegen te veel water, geldt dat dan ook voor suikerriet? Nu ik het zo voor de geest haal is het wortel gestel wel ongeveer gelijk...

Laat maar horen

Every day is a gift, that's why they call it 'the present'.


#4

Veertje

  Veertje


 • >5k berichten
 • 6713 berichten
 • VIP

Geplaatst op 01 april 2008 - 09:35

Het enige dat ik weet is dat de aanbouw van rietsuiker doorgaans op het land geschiedt en niet zoveel water behoeft als men altijd denkt. Het wordt vermeerderd door stukken stengels (met een knop) in de grond te steken.

Ik vond nog dit (hoop dat je Duits voldoende is):

Anbau / Standortansprüche

Zuckerrohr ist eine sehr empfindliche und pflegeintensive Pflanze. Entsprechend ihrer tropischen Herkunft benötigt die Pflanze eine gleichmäßige Wärme zwischen 25 - 28 °C. Ab 15 °C stellt die Pflanze ihr Wachstum ein und reagiert auf Frost und hohe Temperaturschwankungen sogar mit Absterben. Der Pflegeaufwand bezieht sich vor allem auf eine ausreichende Bewässerung und gute Bodenbearbeitung einschließlich Düngung. Der Wasserbedarf der Pflanze liegt bei mindestens 1.200 mm Niederschlag im Jahr – ist damit also hoch. Für eine optimale Ernte benötigt die Pflanze eine gestaffelte Wasserversorgung, d. h. im Jungstadium mäßig Wasser, in der Hauptwachstumsperiode reichlich Wasser und zum Abschluss – wenn der Zucker eingelagert wird und die Ernte bevorsteht – eine trockene Hitze. Hohe Ansprüche stellt die Pflanze auch hinsichtlich des Bodens: tiefgründig und stickstoffreich, feucht, aber auf keinen Fall Staunässe!
So anspruchsvoll die Pflanze bei ihren Wachstumsbedingungen ist, so einfach ist sie in ihrer Vermehrung: ein Stück der Pflanze (z. B. Stängelabschnitt) in den Boden gesteckt, wurzelt dann von selbst.


bron
De waterbehoefte verschilt dus afhankelijk van het groeistadium maar "Staunaesse" (ophoping van water) is dus uit den boze.
I am not young enough to know everything - Oscar Wilde

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures