Springen naar inhoud

Conductometrie


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Ellis

    Ellis


  • 0 - 25 berichten
  • 21 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 04 april 2008 - 10:02

Hoi ik moet voor mijn roulerend practicum de volgende vraag beantwoorden:
3. Leg uit waarom je bij elektrolyse van zoutzuur, dat je titreert met natronloog, geen conclusie kunt verbinden aan de stroomsterkte als maat voor de geleidbaarheid.

Ik heb eerst geprobeerd om de reactievergelijkingen van de elektrolyse op te stellen. Ik dacht dat een elektrolyse een gedwongen redoxreactie is en dat aan de negatieve elektrode de sterste oxidator elektronen opneemt en bij de positieve elektrode de sterkste reductor elektronen afstaat.

Elektrolyse van natronloog:
- elektrode 4 OH- O2 (g) + 2 H2O (l) + 4 e-
+ elektrodeNa+ + e- Na (s)

Elektrolyse van zoutzuur:
- elektrode: 2H+(aq) + 2e-  2H2(g)
+ elektrode: 2 Cl-(aq)  Cl2(g) + 2e-

Na het maken kwam ik tot de volgende conclusie:

Bij de elektrolyse van natronloog blijven de reactieproducten achter in de oplossing en kan de omgekeerde reactie weer plaatsvinden waarbij weer ionen worden gevormd. Bij de elektrolyse van zoutzuur ontstaat echter 2H2(g), dit gas komt vrij en hierdoor kan de omgekeerde reactie niet plaatsvinden. Het gevolg hiervan is dat de hoeveelheid ionen in oplossing steeds minder wordt, daardoor daalt de geleidbaarheid ook. Je kunt dus geen conclusie verbinden aan de stroomsterkte als maat voor de geleidbaarheid omdat de elekrolyse zelf een verandering van de geleidbaarheid met zich meebrengt.

Nu is mijn vraag of ik de reacties goed heb opgesteld, hier ben ik niet helemaal zeker van, als dat zo is klopt mijn conclusie ook niet vrees ik.

alvast bedankt, groetjes ellis

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures