Springen naar inhoud

Gehalte natriumbicarbonaat bepalen in zoutmengsel!


 • Log in om te kunnen reageren

#1

dhr.jansen

  dhr.jansen


 • 0 - 25 berichten
 • 1 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 13 april 2008 - 13:38

geachte collega's,

ik heb afgelopen donderdag een proef uitgevoerd om het natriumbicarbonaat te bepalen in een zoutmengsel

ik heb daarbij 1 gram mengsel afgewogen, en opgelost in 100ml demiwater
vervolgens getitreerd met 0,1 H2SO4 totdat de oplossing blauw wordt (indicator broomthymolblauw)

reactie die er dan ontstaat:

2 HCO 3- + H2SO4 > SO4 2- + 2CO2 + 2 H20

omdat je weet hoeveel H2SO4 je hebt toegevoegd, kun je de gehalte Natriumbicarbonaat bepalen. normaal is dit geen probleem en gewoon een kwestie van uitrekenen.

echter...
de opdracht was ook om weer terug te titreren
er moest 25 ml demiwater toegevoegd worden aan de oplossing> vervolgnes de oplossing koken gedurende 1 minuut> en met een blauw lakmoespapiertje controleren of damp neutraal is.> daarna 50 ml demiwater toevoegen +de indicator broomthymolblauw. daarna titreren met Natronloog.

reactie die er dan ontstaat:

H2SO4 + 2OH- > SO4 2- + 2 H20


ik heb volgens mij wel aardige berekeningen alleen het volgende vraag ik mij af:
Moet je de overmaat H2SO4 berekenen bij de 2e titratie, en die dan van de vorige genoteerde H2SO4 aftrekken die k heb gemeten met de 1e titratie??
waarom moet je de oplossing koken?
waarom moet je het gas controleren met een blauw lakmoespapiertje en daarna 50 ml water toevoegen? welke stof ontwijkt er??

ik hoop dat iemand het weet :D

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

flamey

  flamey


 • >100 berichten
 • 244 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 13 april 2008 - 13:57

Als ik het goed begrijp heb je dus bij de eerste titratie een overmaat toegevoegd van zwavelzuur. De kleuring van je indicator geeft aan dat je zeker weet dat je alle waterstofcarbonaat hebt omgezet. De overmaat bepaal je met de tweede titratie, zodat je weet hoeveel van de zwavelzuur gereageerd heeft met waterstofcarbonaat (mits je veronderstelt evenwichtsconstante is belachelijk groot). Dus op je eerste vraag zou ik zeggen: lijkt me wel:P.

Ik snap het nut van dat koken eigenlijk niet zo.... de vluchtige stof is hier duidelijk water, het sulfaation zal natuurlijk niet mee komen in de damp. Er komen sowieso geen ionen in een normale damp (anders was het een plasma), dus een beetje stom eigenlijk om dat te checken. Kortom, je pH zal veranderen omdat je concentratie toeneemt, dat is denk ik dat ze je dat willen laten leren met deze opdracht.

Maar het kan natuurlijk ook dat je dan zeker weet dat al je CO2 kwijt bent zodat de teruggaande reactie bij titratie van base niet kan verlopen. Anders zou je natuurlijk bij de terugtitratie weer waterstofcarbonaat krijgen. Maar CO2 bubbelt er sowieso wel uit.

De 50 ml demiwater toevoegen, ik zou zeggen omdat het kan:P. Je titreert zo over een groter volume en dan kan je nauwkeuriger gehaltes bepalen.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

Veranderd door flamey, 13 april 2008 - 13:58


#3

Marko

  Marko


 • >5k berichten
 • 9135 berichten
 • VIP

Geplaatst op 14 april 2008 - 09:59

Je kookt om er zeker van te zijn dat alle CO2 uit de oplossing is verdwenen. Bij je eerste titratie ontwijkt weliswaar een hoop CO2 maar na afloop is de oplossing er wel mee verzadigd. Het komt er dus niet sowieso uit. Als je dan gaat terugtitreren, meet je het totaal van CO2 en zwavelzuur, en dat is uiteraard niet de bedoeling.

Cetero censeo Senseo non esse bibendum


#4

Benm

  Benm


 • >5k berichten
 • 9763 berichten
 • VIP

Geplaatst op 14 april 2008 - 11:20

Dat zal de reden wel zijn inderdaad, met het lakmoespapiertje bepaal je dan of er alleen waterdamp vrijkomt, of ook nog steeds CO2... verondersteld dat dat zou oplossen aan een nat lakmoespapiertje (geen idee of het werkt).
Victory through technology

#5

Marko

  Marko


 • >5k berichten
 • 9135 berichten
 • VIP

Geplaatst op 14 april 2008 - 11:39

Dat werkt. Het lakmoespapiertje hoeft niet eens nat te zijn, de damp van het water is voldoende om een reactie mogelijk te maken.

Cetero censeo Senseo non esse bibendum


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures