Springen naar inhoud

Brugvormers bij vulkanisatie


 • Log in om te kunnen reageren

#1

PdeJongh

  PdeJongh


 • >1k berichten
 • 2005 berichten
 • VIP

Geplaatst op 22 april 2008 - 21:16

Bij vulkanisatie worden er meerdere polymeerketens met elkaar verbonden door er bruggen tussen te creŽren. Hiervoor lenen zich, volgens Wikipedia, zowel zwavel als zuurstof, omdat deze allebei twee elektronen tekort komen. Ik denk echter dat dit een fout op Wikipedia is, want ze zijn negatief geladen (S2- en O2-). Daarom zijn er juist twee elektronen teveel.

In het voorbeeld op Wikipedia staat de vulkanisering van poly(isopreen), waarvan de afbeelding ook hieronder staat.

Geplaatste afbeelding

Nu heb ik twee vragen:

1. Als er voor de bruggen nu geen zwavel, maar zuurstof wordt gebruikt, hoe wordt deze dan weergegeven? Is dat dan als LaTeX of zitten deze ook in een ringetje, net als de zwavelring in de afbeelding?

2. Zijn er buiten zwavel en zuurstof nog meer stoffen die hiervoor gebruikt kunnen worden? Volgens Wikipedia lenen deze stoffen zich namelijk omdat ze dus een negatieve lading van 2- hebben (eigenlijk 2+, zie opmerking bovenaan de post), maar bijvoorbeeld Seleen zit heeft ook maar twee elektronen minder dan het edelgas Krypton, dus zou die ook kunnen?
...verhit de dichloormono-oxide tot 277 graden Celcius en geniet van het effect...

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Marko

  Marko


 • >5k berichten
 • 9133 berichten
 • VIP

Geplaatst op 22 april 2008 - 23:49

Of S en O negatief of positief geladen zijn, formeel of niet, hangt af van het molecuul waar ze inzitten. Zo is S +6 in SO42- maar -2 in H2S. Of ze electronen tekort komen of juist over hebben hangt dus ook van de situatie af.

Het is voor de vorming van bruggen (crosslinking) in rubbers ook niet bijster relevant. Wat belangrijk is, is dat de atomen 2 (of meer) bindingen aan kunnen gaan. Je wil immers tussen 2 ketens een verbinding vormen, dus moet je 2 keer kunnen binden. Met H zal dat niet lukken.

In het plaatje van wikipedia wordt zwavel weergegeven als S8, voornamelijk omdat die vorm de meest voorkomende is en gebruikt wordt bij vulkanisatie. Crosslinking met zuurstof vindt voornamelijk plaats wanneer rubber wordt blootgesteld aan lucht, in het bijzonder wanneer er ook licht op valt. Het zorgt voor het bros worden. In alle gevallen mag je ervan uitgaan dat het om O2 gaat. Dat kun je weergeven als O=O. Zuurstof in een ringetje komt in ieder geval niet voor.

De zwavelbruggen die getekend zijn, zijn slechts een mogelijkheid. In de praktijk vindt men bruggen van uiteenlopende lengte, 2 komt vaak voor, maar langer ook. Dat is een eigenschap van zwavel, zuurstof deelt die eigenschap niet, ik weet niet of het voor selenium geldt. Dat elementen onder elkaar staan in het periodiek systeem wil zeggen dat ze sommige eigenschappen delen, maar de manier waarop ze binden valt er vaak niet uit af te leiden.

Cetero censeo Senseo non esse bibendum


#3

PdeJongh

  PdeJongh


 • >1k berichten
 • 2005 berichten
 • VIP

Geplaatst op 23 april 2008 - 08:59

Aha. Heel erg bedankt voor de informatie! Eigenlijk is de enige vereiste dus twee (of meer) bindingen kunnen aangaan.
...verhit de dichloormono-oxide tot 277 graden Celcius en geniet van het effect...

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures