Springen naar inhoud

Relaties wetten, besluiten, regelingen, etc


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Ger

    Ger


  • >5k berichten
  • 16593 berichten
  • Technicus

Geplaatst op 23 april 2008 - 13:29

Hoewel ik behoorlijk op de hoogte ben van onze (Nederlandse) wet- en regelgeving, is mij altijd 1 ding onduidelijk gebleven. Dat is de relatie tussen wetten, besluiten, regelingen, handreikingen, richtlijnen, etc. Een deel snap ik al wel, maar dat is meer op basis van praktijkervaring dan van het als zodanig ergens gelezen te hebben. Even toegespitst op mijn vakgebied, een voorbeeld aan de hand van de Wet milieubeheer zoals ik het begrijp.


Wet milieubeheer
De kaderwet, waar alles op gebaseerd is. Een wet moet altijd door het eerste en tweede kamer worden goedgekeurd en ondertekend worden door de koningin. Direct werkend.


Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer (="Activiteitenbesluit")
Besluit, ofwel Algemene maatregel van bestuur (AMvB). Meer gedetailleerd over een onderwerp uit de wet (in dit geval de algemene milieuregels voor categorieŽn bedrijven). Opgesteld door de regering, maar hoeft niet door de kamers te worden goedgekeurd meen ik. Bij het Activiteitenbesluit is dit wel bij mijn weten overigens wel gebeurd.
Vraag: is dit nu wel of niet verplicht, of zijn hier regels voor?
Ook direct werkend.


Regeling algemene regels voor inrichtingen milieubeheer
MinisteriŽle regeling die nog meer in detail treedt dan het besluit. Bevat specifieke regels voor inrichtingen die onder het activiteitenbesluit valt. Een document opgesteld door de minister (dus niet de gehele regering) waardoor het relatief snel te wijzigen is.
Ook direct werkend.


Publicatiereeks gevaarlijke stoffen
Richtlijnen voor bijvoorbeeld de opslag van gevaarlijke stoffen in emballage (PGS 15). Worden opgesteld door specialistische ambtenaren (indien nodig ondersteund door externe adviseurs). Heeft op zichzelf geen wettelijke "macht", er moet vanuit een wet, besluit, regeling of vergunning verwezen worden naar specifieke hoofdstukken of paragraven.


Landelijk afvalbeheersplan
Hier wordt het voor mij vaag. Ook opgesteld door het ministerie, kan naar verwezen worden in vergunningen e.d. maar wat is het wettelijk kader precies? Als bedrijf moet je je hier aan houden in elk geval.


Handreiking Eural
Dito. Je moet je hier als bedrijf aan conformeren, maar wat is het wettelijk kader van een handreiking?

Verder zijn er nog cirulaires, nota's, etc. Wat daar de wettelijke status van is, is mij onduidelijk. Is er iemand die dit iets meer kan toelichten misschien?
"Knowledge speaks, but wisdom listens."
- Jimi Hendrix -

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures