Springen naar inhoud

Kunnen ogen 'genezen' worden?


 • Log in om te kunnen reageren

#1

bibliotheek357

  bibliotheek357


 • >250 berichten
 • 310 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 mei 2008 - 16:10

Hallo,
Ik ben bijziend en draag nu al ongeveer 10 jaar een bril. Maar ik vroeg me af of je je ogen eigenlijk terug beter kon laten zien. Want contactlenzen zie ik niet zo zitten, iedere avond en morgen dat ding in en uit uw ogen halen.. Bovendien lijkt het me gevaarlijk als het in contact komt met de hoornvlies. Wortelen eten zou zogenaamd het zicht verbeteren.

Toen ik klein was, kookte mijn pa geregeld eieren en dan moest ik de schil pellen en het gekookte ei (terwijl hij nog warm/lauw was) over mijn ogen (gesloten) rollen. Dit deed ik dan met een paar eieren. Het ei zou wat vuil uit mijn ogen absorberen. Werkt dit eigenlijk wel?? Voor degene die het zich afvragen, het is een chinees gebruik.

Ik zou echt graag van mijn bril afwillen, maar contactlenzen zie ik niet zo zitten vanwege de verzorging en de risico's die daarmee gepaard gaan. Alvast bedankt voor jullie hulp.
Niet weten is geen schande, niet willen weten wél, en persé beter willen weten ook!
(quotatie van Jan van de Velde)

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Klintersaas

  Klintersaas


 • >5k berichten
 • 8614 berichten
 • VIP

Geplaatst op 02 mei 2008 - 16:45

De enige behandeling die ik me voor de geest kan halen is een laseroperatie aan het hoornvlies. Die operaties zijn echter duur en er zijn risico's aan verbonden.

Geloof niet alles wat je leest.

Heb jij verstand van PHP? Word Technicus en help mee om Wetenschapsforum nog beter te maken!


#3

ypsilon

  ypsilon


 • >5k berichten
 • 11085 berichten
 • VIP

Geplaatst op 02 mei 2008 - 19:37

Je zou een tijdje kunnen overschakelen op contactlenzen. De risico's zijn echt vrij miniem, als je ze schoon houdt, op tijd vervangt en er niet mee gaat slapen (en dan nog lukt dat meestal nog wel). Ik heb het zelf ook een tijdje gedragen. Draag nu weer een bril, ik was die lenzen eventjes beu...

#4

Hurm

  Hurm


 • >25 berichten
 • 94 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 mei 2008 - 19:48

Zelf heb ik ook een bril, maar ik draag nu ook bijna een jaar contactlenzen. Voor dat schoonmaken en onderhouden hoef je niet bang te zijn, want dat stelt niet zoveel voor, je bent er zo mee klaar. Verder kan je ook naar de opticien gaan om gratis en vrijblijvend lenzen te proberen. Zelf heb ik harde lenzen, maar dat gaat nog wel eens gepaard met rode ogen (ligt eraan hoe gevoelig je ogen zijn, dit verschilt per persoon). Bij zachte lenzen heb je hier vaak minder last van.

Het verhaal van die eieren ken ik niet. Het lijkt me wat raar dat er stoffen uit je oog geabsorbeerd kunnen worden terwijl het oog gesloten is, maar misschien zit er toch een kern van waarheid in. Dat van die wortelen geloof ik echter wel in. Het is niet zo dat je een minder sterke bril nodig hebt als je veel wortels eet, maar in wortelen zitten wel stoffen die nachtblindheid tegengaan. Het is dus aan te raden om dat eens in de paar weken te eten (advies van m'n moeder).

#5

bibliotheek357

  bibliotheek357


 • >250 berichten
 • 310 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 mei 2008 - 22:59

Ik eet al regelmatig wortelen hoor. Maar ik moet regelmatig een nieuwe bril kopen omdat er teveel krassen op mijn oude glazen zit of omdat ik sterkere glazen nodig heb. Ik sta gewoon open voor nieuwe dingen. Veel mensen zeggen dat contactlenzen goed meevallen, maar ik weet niet. Ik ben nogal vergeetachtig en als ik zo mijn lenzen eens vergeet om schoon te maken zit ik misschien met een blijvend letsel. Laserchirurgie zie ik helemaal niet zitten, dan nog liever een bril voor de rest van mijn leven :D
Niet weten is geen schande, niet willen weten wél, en persé beter willen weten ook!
(quotatie van Jan van de Velde)

#6

Benm

  Benm


 • >5k berichten
 • 9740 berichten
 • VIP

Geplaatst op 02 mei 2008 - 23:46

Er is niets dat je kunt doen om de afwijking van het oog zelf te corrigeren, geen oefeningen, geen wortels, geen eieren, er is geen (volks)remedie voor. Het enige dat kan is laseren maar daar wil je duidelijk niet aan en is mogelijk ook niet zo zinnig als je afwijking nog veranderd.

Ik heb zelf een vrij kleine afwijking (-1.25/-2.25) en gebruik wel eens contactlenzen, vooral voor autorijden en dingen in grote ruimtes en dergelijke. Problemen met onstekingen etc heb ik nooit gehad, maar de kans daarop valt ook reuze mee als je er een beetje hygienisch mee omgaat. Bedenk dat het oog ook een immuunsysteem heeft (schijnt niet algemeen bekend te zijn) waardoor de kans op infecties best meevalt (krijg je ook normaliter niet van een vuiltje in je oog of erin wrijven etc).

Qua lenzen zou ik het gewoon eens uitproberen, bijvoorbeeld met daglenzen oid. Die zijn goedkoop om eens te kijken hoe het bevalt (ongeveer 1 euro per paar bij afname van 30).
Victory through technology

#7

WendyTje

  WendyTje


 • >250 berichten
 • 773 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 mei 2008 - 10:55

Ik heb jaren lenzen gehad, als je bang bent dat je schade krijgt kan je beter harde lenzen nemen, die doen namelijk meteen pijn als ze niet goed schoon zijn/er iets onder zit/ krasje ofzo etc. Als ze schoon zijn en goed behandeld heb je er absoluuut geen last van. De meeste mensen hebben zachte lenzen maar het "risico" (wat ontzettend laag is) is dat je daar dus dat soort dingen niet in voelt ( het zit ook iets confortabeler dus) en heb je bij zeer slordig gebruik een iets hoger risico op infecties ed.

Een andere goede optie zijn natuurlijk dag-of weeklenzen, niks schoonmaken of zorgen over beschadiging, gewoon hup elke keer nieuwe verse schone mooie lenzen in.

4 jaar geleden ben ik gelazerd, en ik vind het geweldig, het is niet eng, als je er maar voor zorgt dat je enorm goede voor en naazorg hebt!! (ze zijn een half jaar bezig geweest met me voordat ze gingen lazeren, ik vind die dingen tegenwoordig van ff hup gelazerd in de lunchpauze dan ook een beetje engig,) en ook een half jaar nazorg in het begin dagelijks-wekelijks. dan ben je zo onder controle dat de risicos echt nihil zijn, en ik zou nu niet anders willen. maar idd, je sterkte moet er al wel een aantal jaren stabiel voor zijn.

en, nog even extra, wat anderen al hebben gezegd: wortels eten en al dat soort kul helpen je echt helemaal niets, het is bril, lenzen of lazer, en thats it.

Veranderd door WendyTje, 06 mei 2008 - 10:57

To boldly go where I`ve never been before

Be nice to nerds, chances are you`ll end up working for one

#8

Benm

  Benm


 • >5k berichten
 • 9740 berichten
 • VIP

Geplaatst op 06 mei 2008 - 11:26

Ik gebruik zelf zachte lensen, maar daarbij merk je het ook wel als er iets aan of onder zit - niet per se pijnlijk, maar het irriteert wel. Bijkomend voordeel van dag/week lenzen is zeker dat het niet zo erg is als er eens eentje in de gootsteen verdwijnt of iets dergelijks.

Overigens zou ik zelf laseren best overwegen als ik een wat grotere afwijking had - het lijkt me heel vervelend dagelijks eerst je lenzen in te moeten doen voordat je een hand voor ogen ziet.
Victory through technology

#9

Ellenvd

  Ellenvd


 • 0 - 25 berichten
 • 2 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 08 mei 2008 - 21:01

hallo,

Ik ben opticien manager en contactlensspecialist. Ik mag dus zeggen dat ik "weet waarover ik het heb" :D

De risico's met zowel harde als zachte lenzen zijn minimaal, MITS je ze behandeld zoals je ze hoort te behandelen. Dit houdt inderdaad in: Niet met vieze handen aanzitten, niet langer dan de voorgeschreven tijd per dag inhouden en ze op tijd wisselen (dus een maandlens ook echt na een maand vervangen, niet na een maand en een paar dagen). Verder mag je er niet mee slapen en niet mee zonnen (al is dit ook afhankelijk van het type lens dat je draagt. je hebt namelijk ook lenzen waarmee dit wél kan). Je moet dagelijk je lenzen vloeistof vervangen. Je mag je bakje in het buitenland niet onder de kraan afspoelen ivm risico op parasieten en bacterien. Ons kraanwater is zo schoon dat dat geen bezwaren op levert. Stop niet je lenzen in je mond. zorg gewoon dat je altijd je lensbakje met wat vloeistof erin bij je hebt. Zo kan ik nog wel even doorgaan.
Ik draag zelf al 12 jaar lenzen. heb nooit rare dingen gedaan of gehad ermee. mijn ogen zien er onder de loep perfect uit. Maar zoals ik al zei: het ligt voornamelijk aan jezelf.
Een uiteindelijke studie tot lensspecialist duurt 6 jaar. Ga dus niet zelf lensjes kopen, want er zit een maat en passing aan lenzen. iets waarmee je, als je dit verkeerd doet, je ogen blijvend kunt beschadigen.
Ga naar een GOEDE opticien. waarvan je kunt verwachten dat deze gediplomeerd is (particuliere opticiens/betere ketens). Vraag het hem/haar desnoods. ik wil hiermee niet pretenderen dat de welbekende HANS een slechte opticien is. maar zij hebben een minder ruim assortiment in materialen en maten, en zijn lang niet allemaal gediplomeerd lensspecialist.

Succes ermee. En ik wil nooit meer anders dan lenzen. Dus denk er toch eens overna. de verzorging kost je 2 min per dag. Het inzetten is de eerste weken lastig, maar gaat vanzelf heel makkelijk!!

groetjes ellen

#10

Hurm

  Hurm


 • >25 berichten
 • 94 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 mei 2008 - 19:02

Stop niet je lenzen in je mond.

De meeste adviezen begrijp ik wel, maar waarom mag je je lenzen niet in je mond doen? Is dit alleen een tip voor de veiligheid van je lenzen (opdat je ze niet doorslikt, ik ken mensen die dat wel eens hebben gedaan), of zit er meer achter? Zelf heb ik namelijk vandaag nog met m'n lenzen in m'n mond gezeten. Ik zat in het zwembad en had onwijze chloorogen maar wou toch m'n lenzen in. En toevallig zaten er wat kleine stofjes op de lenzen (is niet fijn icm chloorogen) die je er met je vingers niet zo goed af kan krijgen.. Zodoende heb ik besloten het niet met m'n handen te doen. Ik heb er verder geen problemen mee gehad, dus waarom zou dat niet mogen?

#11

WendyTje

  WendyTje


 • >250 berichten
 • 773 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 mei 2008 - 19:25

omdat je mond vol bacterien zit die je weer in je oog stopt, omdat speeksel niet in je oog hoort en niet goed is voor je oog (verteringsenzymen!), en omdat je je lens ernstig kan beschadigen door bijvoorbeeld contact met tanden?

tuurlijk, het zal niet direct kwaad kunnen, maar goed is het zeker niet
To boldly go where I`ve never been before

Be nice to nerds, chances are you`ll end up working for one

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures