Springen naar inhoud

Ph bepaling van vitamine c


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Ritmar

  Ritmar


 • 0 - 25 berichten
 • 1 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 04 mei 2008 - 18:49

Vitamine C (C6H8O6) is een zwak zuur en wordt ook wel ascorbinezuur genoemd. Het is een tweewaardig zwak zuur om precies te zijn, met pKa1=4.10 en pKa2=11.79.

Vraag 1
Bereken de pH van een oplossing van 0,02 M vitamine C. Hierbij mag het tweede evenwicht verwaarloosd worden.


Bij deze vraag is het volgens mij gewoon

10log(-4,10) = 7,94*10^-5

Solven geeft 0,0012

- log (0,0012) = 2,91


Vraag 2
Stel een oplossing van 25 ml 0.02M vitamine C wordt getitreerd met een 0,05 M NaOH oplossing. Wat is de pH in het eerste equivalentiepunt?
Kan iemand mij zeggen of ik de eerste vraag goed heb beantwoord. Uit de tweede oplossing kom ik helemaal niet, kan iemand mij die misschien uitleggen.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Marko

  Marko


 • >5k berichten
 • 9133 berichten
 • VIP

Geplaatst op 05 mei 2008 - 23:40

Welnee, maar het is hier geen antwoordenmachine. Je wordt hier met plezier geholpen, maar de meeste mensen vinde het ook wel lekker om buiten te zitten met dit lekkere weer. Dan kan het wel eens wat langer duren dan 24 uur voor je een antwoord hebt. Het heeft dan ook geen zin om te bumpen (=het onderwerp opnieuw onder de aandacht brengen door een reactie op jezelf te plaatsen) of dezelfde vraag in een ander deel van het forum ook te posten. Beide zaken zijn ongewenst en tegen de regels van dit forum.

Met betrekking tot je vraag: De eerste is fout. De pH zou best 2,9 kunnen zijn, maar de manier waarop je het hier opschrijft (solven - wat "solve" je dan??) maakt het voor niemand duidelijk wat je bedoelt. Bovendien bestaat log(-4,10) niet.

Wat betreft de tweede. Beantwoord voor jezelf eens de volgende vragen:

Wat doe je precies bij een titratie? Wat is de situatie in het equivalentiepunt? Wat zijn dan de concentraties van alle deeltjes in de oplossing?

Cetero censeo Senseo non esse bibendum


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures