Springen naar inhoud

Krachten op een kantelpoort


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Coiske60

  Coiske60


 • 0 - 25 berichten
 • 8 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 17 mei 2008 - 15:54

Hallo iedereen,

Ik postte deze vraag al bij "huistaken en practicum", maar ik denk dat deze sectie van het forum beter geschikt is.Het is lang geleden toen ik in mijn lessen mechanica krachtontbinding bestudeerde.

Ik moet het merendeel wel vergeten zijn, want ik kan dat niet meer toepassen op mijn eigen garagepoort!
Nochtans zou ik de krachten die horizontaal (langs de bovenste rail) en vertikaal (langs de verticale rail) aangrijpen aan de bovenste (horizontaal bewegende) en onderste (verticaal bewegende) geleiders willen kennen.

Hoe moet men de krachten ontbinden volgens de hellingshoek van de poort? Ik zou op het eerste gezicht zeggen dat op de 2 geleiders steeds eenzelfde vertikale kracht werkt: namelijk de helft van het gewicht van de poort. Maar er werken ook momenten mee: als men de bovenste geleider beschouwt als vast punt, dan wil de poort draaien naar beneden rond dit punt, welk een schuine kracht zet op de vertikale geleider. Omgekeerd: rond een vaste vertikale geleider wil de poort naar binnen draaien met een schuine kracht op de horizontale geleider als gevolg. Daar de rails de geleiders enkel toelaten horizontaal of vertikaal te bewegen moet de resulterende kracht dus in die richting berekend worden. Verder geraak ik niet.

In de praktijk stel ik het volgende vast:
Deze krachten veranderen volgens de stand van de poort. Als ze 45° naar binnen gekanteld is hangt ze in evengewicht tussen haar eigen gewicht en het tegengewicht (fig.1). Maar als ze wat horizontaler getild wordt, trekt het tegengewicht de poort verder naar boven (fig. 2). Trekt men ze wat vertikaler dan zakt ze verder naar beneden door haar eigen gewicht. (fig. 3) (zie bijlage)

De afgelegde weg van de geleiders is niet recht evenredig met de hellingshoek, maar dat is eenvoudig met driehoeksmeetkunde te berekenen.

Ik wil namelijk die poort (2,50 m op 2,50m en 6 cm dik, dat is nogal een gewicht!) electrisch bedienen met trekkabels aan de geleiders die door motoren bewogen worden.

Ik wil meer specifiek weten welk toerental en welke kracht (die kan ook negatief worden!) elke motor (een voor de vertikale en een voor de horizontale beweging) moet draaien afhankelijk van de stand van de poort. Ik wil dus een kracht- en snelheidscurve opstellen.

Bij voorbaat dank voor wie me een methode aan de hand doet

Coiske60

Bijgevoegde miniaturen

 • poort.jpg

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

oktagon

  oktagon


 • >1k berichten
 • 4502 berichten
 • Verbannen

Geplaatst op 19 mei 2008 - 12:00

Er zijn in de handel buismotoren,kijk op Google bij kanteldeuren/electr.bediening;je hebt m.i. nodig iets van 0,5 kW!

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures