wurster's blauw
Moderator: ArcherBarry
Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
wurster's blauw
wursters blauw ontaat door oxidatie van N,N,N',N'-tetramethylphenylenediamine . Dit product is op zichzelf kleurloos. weet iemand hoe de oxidatie verloopt en wat verantwoordelijk is voor de blauwe kleur?
-
- Berichten: 284
Re: wurster's blauw
kleurloze vorm :
http://chemfinder.cambridgesoft.com/ChemIn...00&StrucID=1470
geoxideerde blauwe vorm door verlies van 2 e- :
http://www.chadevans.co.uk/asite/Alevel/bi...le/images/3.gif
Door de verschuivingen in de molecuulorbitalen van de gedelocaliseerde pibindingen die de oxidatie met zich meebrengt, verandert ook de golflengte van het licht dat geadsorbeerd wordt, waardoor de kleur verandert.
http://chemfinder.cambridgesoft.com/ChemIn...00&StrucID=1470
geoxideerde blauwe vorm door verlies van 2 e- :
http://www.chadevans.co.uk/asite/Alevel/bi...le/images/3.gif
Door de verschuivingen in de molecuulorbitalen van de gedelocaliseerde pibindingen die de oxidatie met zich meebrengt, verandert ook de golflengte van het licht dat geadsorbeerd wordt, waardoor de kleur verandert.
Re: wurster's blauw
Het is mij nog niet duidelijk wat de eigenlijke blauwe kleur geeft
volgens de volgende site is het het dikation
http://www-biol.paisley.ac.uk/marco/enzyme...pter3_page9.htm
maar in een andere site wordt gezgd dat het dikation kleurloos is en dat het radikaal is die de kleur geeft;
http://www.uni-regensburg.de/Fakultaeten/n...D-Wurster-e.htm
Welke van de twee is juist?
volgens de volgende site is het het dikation
http://www-biol.paisley.ac.uk/marco/enzyme...pter3_page9.htm
maar in een andere site wordt gezgd dat het dikation kleurloos is en dat het radikaal is die de kleur geeft;
http://www.uni-regensburg.de/Fakultaeten/n...D-Wurster-e.htm
Welke van de twee is juist?
-
- Berichten: 284
Re: wurster's blauw
De Engelse sites hebben duidelijk niet de reactie tot wursters blauw als onderwerp, maar wel het onderzoek van de oxidatie van glucose en de werking van glucose oxidase.
Ik vermoed dus dat de Duitse site- die wel de reactie van TMPD tot onderwerp heeft - het nauwkeurigst de gang van zaken zal weergeven.
Sumiere bevestiging hiervan in
http://www.uni-stuttgart.de/ochem/09ex-vorl2.html
http://www.ub.uni-duisburg.de/ETD-db/these...d/Ahsendiss.pdf p.29
http://sundoc.bibliothek.uni-halle.de/diss...9/99H322/t7.pdf p.5 (78)
Ik vermoed dus dat de Duitse site- die wel de reactie van TMPD tot onderwerp heeft - het nauwkeurigst de gang van zaken zal weergeven.
Sumiere bevestiging hiervan in
http://www.uni-stuttgart.de/ochem/09ex-vorl2.html
http://www.ub.uni-duisburg.de/ETD-db/these...d/Ahsendiss.pdf p.29
http://sundoc.bibliothek.uni-halle.de/diss...9/99H322/t7.pdf p.5 (78)