wurster's blauw

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer

wurster's blauw

wursters blauw ontaat door oxidatie van N,N,N',N'-tetramethylphenylenediamine . Dit product is op zichzelf kleurloos. weet iemand hoe de oxidatie verloopt en wat verantwoordelijk is voor de blauwe kleur?

Berichten: 284

Re: wurster's blauw

kleurloze vorm :

http://chemfinder.cambridgesoft.com/ChemIn...00&StrucID=1470

geoxideerde blauwe vorm door verlies van 2 e- :

http://www.chadevans.co.uk/asite/Alevel/bi...le/images/3.gif

Door de verschuivingen in de molecuulorbitalen van de gedelocaliseerde pibindingen die de oxidatie met zich meebrengt, verandert ook de golflengte van het licht dat geadsorbeerd wordt, waardoor de kleur verandert.

Re: wurster's blauw

Het is mij nog niet duidelijk wat de eigenlijke blauwe kleur geeft

volgens de volgende site is het het dikation

http://www-biol.paisley.ac.uk/marco/enzyme...pter3_page9.htm

maar in een andere site wordt gezgd dat het dikation kleurloos is en dat het radikaal is die de kleur geeft;

http://www.uni-regensburg.de/Fakultaeten/n...D-Wurster-e.htm

Welke van de twee is juist?

Berichten: 284

Re: wurster's blauw

De Engelse sites hebben duidelijk niet de reactie tot wursters blauw als onderwerp, maar wel het onderzoek van de oxidatie van glucose en de werking van glucose oxidase.

Ik vermoed dus dat de Duitse site- die wel de reactie van TMPD tot onderwerp heeft - het nauwkeurigst de gang van zaken zal weergeven.

Sumiere bevestiging hiervan in

http://www.uni-stuttgart.de/ochem/09ex-vorl2.html

http://www.ub.uni-duisburg.de/ETD-db/these...d/Ahsendiss.pdf p.29

http://sundoc.bibliothek.uni-halle.de/diss...9/99H322/t7.pdf p.5 (78)

Reageer