Springen naar inhoud

- - - - -

Mensaap wil z'n eten gekookt


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

  Wien Ee


 • >1k berichten
 • 3133 berichten
 • VIP

Geplaatst op 21 mei 2008 - 08:21

Mensapen hebben een duidelijke voorkeur voor gekookt voedsel, zo blijkt uit experimenten met gorilla’s, orang oetans, bonobo’s en vooral chimpansees. Het onderzoek werpt licht op een belangrijke kwestie in de menselijke evolutie: wat at de mens toen zijn energieverslindende brein ging groeien?

Lees meer ... NRC
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

student1050

  student1050


 • >25 berichten
 • 43 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 20 oktober 2008 - 13:06

Dat deze menspen gekookt voedsel prefereren verbaasd me weinig. (Zolang het geen wilde exemplaren zijn die exclusief eten wat hun moeder hen heeft aangeleerd.) Gekookt voedsel is gemakkelijker op te eten en kost gewoon minder kauwwerk, dus zullen (slimme apen) gekookt voedel eten zolang ze nutritioneel maar de benodigde voedingsstoffen binnenkrijgen en als we het eten maar lusten.

Onderzoek aan voorouderlijke mensachtigen toont aan dat een vlindervormig bot dat ergens rond ons voorhoofd ligt, gradueel is gaan kantelen (van een redelijk platte positie, naar een eerder horizontale positie) waardoor de hersenen meer ruimte tot groei kregen en dit deden onze hersenen ook. Deze botverandering (samen met een aantal andere veranderingen van het hoofd om meer ruimte te maken en het hoofd hierbij stabiel op onze schouders te laten blijven staan) zorgde dat de mens geworden is tot wat hij vandaag is.

Belangrijk om dit mogelijk te maken was het eten van voldoende proteinen, mogelijk ook veel (gezonde) vis.
Door de hersengroei werd de mens veel inventiever, kon hij vuur en andere werktuigen gebruiken en zo overleven (het brein van mensen is eigenlijk onze enige grote overlevingsmiddel geworden).
Het belang van het brein is eigenlijk zo groot dat het evolutionair voordeel van het hebben van zo een orgaan opweegt tegen de enorme energie die het vereist (en dan nog enkel in de vorm van glucose).

het onstaan ging met vallen en opstaan, kijk maar naar de vele takken van de premenselijke stamboom die zijn uitgestoreven. Meer zelfs, een zeer hevige vulkaanuitbarsting (op Java??) met mondiale gevolgen had de tak van de boom waarvan wij afstammen bijna uitgeroeit. De paar duizenden van die sort die bleven overleven (de meest slimme, inventieve en best aangepast exemplaren) heeft ook een belangrijke bijdrage geleverd voor e mens om te komen tot wat we vandaag zijn.

een ander voorbeeld er vergelijking van zo een energieverslinend proces dat het wel swaard is, vinden we bij de symbiose van bepaalde planten met bacterien (o.a. de peulgewassen). Deels dankzij de energie van de plant kan de bacterie de driedubbele verbinding van atmosferische stikstof (N2) breken, zodat de planten toch aan de nodige stikstof kunnen komen en zo, voor mensen of de koeien op de wei, proteinerijke peulen kunnen produceren(dank u plant).

nieuws over dit onderwerp is dan ook altijd reuze interessant

#3


 • Gast

Geplaatst op 08 december 2008 - 20:54

Het heeft niets met het feit dat het mensapen zijn te maken. De smaak van gekookt voedsel is beter. Ook een hond eet liever gekookt voedsel. Stukjes gekookte kip, zal een kat ook liever eten dan een stuk rauw kippevlees. Men moet er geen intelligentie achter zoeken. Een kleuter eet ook liever snoep dan aardappeltjes.

#4


 • Gast

Geplaatst op 08 december 2008 - 21:08

Het heeft niets met het feit dat het mensapen zijn te maken. De smaak van gekookt voedsel is beter. Ook een hond eet liever gekookt voedsel. Stukjes gekookte kip, zal een kat ook liever eten dan een stuk rauw kippevlees. Men moet er geen intelligentie achter zoeken. Een kleuter eet ook liever snoep dan aardappeltjes.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures