Springen naar inhoud

Titratiecurve van oxaalzuur


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Li-Ma

  Li-Ma


 • 0 - 25 berichten
 • 2 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 24 mei 2008 - 16:35

Hallo,
Wij zijn bezig met een praktische opdracht voor scheikunde, wat gaat over het maken van een titratiecurve van oxaalzuur zodat we daarna door middel van indicatoren de omslagpunten kunnen waarnemen.
We hebben met IP-Coach een titratiecurve gemaakt, waarbij het eerste omslagpunt (waarbij 1 H+ wordt afgestaan?) bij pH= 3 lag en het tweede omslagpunt (waarbij 2 H+ worden afgestaan?) bij pH=8 lag. Bij het eerste omslagpunt was de curve duidelijk veel minder verticaal dan bij het tweede omslagpunt (hier was de curve duidelijk verticaal). Komt dit doordat de eerste H+ veel meer moeite had om los te komen of hoe zit dit precies?
We weten niet precies hoe het komt dat die H+ ionen los gaan... kan iemand ons dit uitleggen?

Nog een ander klein vraagje, wat is precies de reactievergelijking van oxaalzuur, want dat moet toch met water?
H2C2O4 + 2 H2O --> <-- ?????? ( C2O4 + 2 H3O+ )
En de reactie met natronloog dan, wordt dat zo weergegeven?:
H2C2O4 + Na+ (aq) + 2 OH - (aq) --> 2 H2O + C2O4
Na+ ???

Alvast bedankt!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jona444

  Jona444


 • >1k berichten
 • 1409 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 25 mei 2008 - 11:45

De reactievergelijking:

1) COOH-COOH + NaOH ---) COOH-COONa +H2O
2) COOH-COONa + NaOH ---) COONa-COONa + H20

bij de eerste stap gaat er dus 1 H+ door Na vervangen worden en bij de tweede stap wordt alles door Na vervangen. Weet je trouwens wel zeker dat je curve juist is? een curve van een meerwaardig zwak zuur is nogal typisch hoor. Waarom die H+ ionen los laten dat zul je wel al gezien hebben (aangezien je met titratiecurven bezig bent). Dat is een samenspel tussen ionisatieenergie, elektronenaffiniteit en roosterenergie. Of in het kort gezegd een betere energietoestand. Je had gezegd dat de eerste stap (EP1) moeilijk doorgaat. In feite is het stap 2 (EP2) die moeilijker doorgaat. Je moet immers nog eens H+ ionen afstaan, in een oplossing die al veel H+ ionen bevat door de eerste stap. En dit is juist in tegenspraak met de wet van lechatelier.
Its supercalifragilisticexpialidocious!

#3

Marko

  Marko


 • >5k berichten
 • 9147 berichten
 • VIP

Geplaatst op 25 mei 2008 - 22:42

Het is belangrijk om in de gaten te houden wat er precies gebeurt bij een titratie, meer specifiek wat er gebeurt nabij het EP. Laten we eerst even naar een eenwaardig zwak zuur kijken.

Tijdens de titratie reageren de OH- ionen van de base die je toevoegt voornamelijk met de moleculen van het zwakke zuur. De concentratie H+ en dus de pH blijft nagenoeg constant. Een klein deel van het OH- reageert wel met H+, de concentratie daarvan neemt dus langzaam af, vandaar dat je de curve toch langzaam omhooggaat.

Op een gegeven moment is al je zwakke zuur opgereageerd. Dat is het equivalentiepunt. Voeg je dan een beetje base toe, dan zal dat allemaal met de H+ in je oplossing reageren, waardoor de concentratie H+ ineens sterk afneemt, en de pH dus sterk stijgt. Vandaar dat bij het EP de titratiecurve zo steil omhoog loopt.

Nu terug naar oxaalzuur. Dat kan 2 keer H+ afstaan en dus heb je 2 EP's. Bij het eerste EP heb je echter de volgende situatie: OH- kan reageren met H+, waardoor de pH toeneemt, maar ook met HC2O4-, en dat is een andere situatie dan bij een eenwaardig zwak zuur, en een andere situatie dan bij het tweede EP. Het toevoegen van OH- leidt dus tot een minder grote afname van de H+ concentratie.

Daarbij moet je niet vergeten dat de pH een logaritmsiche schaal is. De stap van pH 3 naar pH 4 komt overeen met een verandering van de H+ concentratie van 0.001 naar 0.00001 mol/l. Daar heb je dus (minstens) 0.00099 mol OH- (0.99 mmol) voor nodig per liter oplossing. De stap van pH 8 naar pH 9 komt overeen met 9.9x10-9 mol/l. Een heel stuk minder dus, en dus heb je heel wat minder druppels nodig om dat te bewerkstelligen, en mede daardoor loopt die curve bij het tweede EP zoveel steiler.

Het heeft dus niets te maken met hoe moeilijk de eerste of de tweede stap gaat, want zoals Jona al aangeeft gaat de tweede stap feitelijk het moeilijkst.

Cetero censeo Senseo non esse bibendum


#4

Li-Ma

  Li-Ma


 • 0 - 25 berichten
 • 2 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 26 mei 2008 - 19:21

Oké, bedankt voor jullie reacties!
We snappen hem!

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures