Springen naar inhoud

Meteo


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Calama

  Calama


 • 0 - 25 berichten
 • 3 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 02 juni 2008 - 12:29

Zou er mij iemand kunnen vertellen wat een thermodynamisch diagram is en wat verstaat men onder een toestandskromme, Droog-adiabaat en verzadigd-adiabaat?

Alvast bedankt.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Fred F.

  Fred F.


 • >1k berichten
 • 4168 berichten
 • Pluimdrager

Geplaatst op 02 juni 2008 - 16:47

Toestandskromme is een grafiek die het verband geeft tussen luchttemperatuur en hoogte.

Droog-adiabaat geeft de (adiabatische) temperatuurdaling van opstijgende, niet verzadigde, lucht als functie van die stijging. Doordat de druk daalt met toenemende hoogte zal opstijgende lucht expanderen en daardoor afkoelen. Deze daling is ongeveer 1 oC/100m.

Verzadigd-adiabaat geeft de (adiabatische) temperatuurdaling van opstijgende verzadigde lucht als functie van die stijging. Doordat de druk daalt met toenemende hoogte zal opstijgende lucht expanderen en daardoor afkoelen. Maar omdat de lucht verzadigd is met waterdamp zal door die temperatuursdaling condensatie optreden. Door de condensatiewarmte die hierbij vrij komt is de temperatuursdaling van de opstijgende verzadigde lucht minder dan bij de droog-adiabaat, maar ongeveer 0,6 oC/100m.

Thermodynamisch diagram is een grafiek waarin de toestandskromme, droog-adiabaten en verzadigd-adiabaten (beiden voor meerdere lucht aan de grond temperaturen), en eventueel ook de dauwpuntscurve van de lucht, allemaal tegen de hoogte (of eventueel de luchtdruk) uitgezet zijn.
Hydrogen economy is a Hype.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures